Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Dječak koji je dohvatio snove

Još uvijek ne vjerujete da se snovi mogu ostvariti?

Edson Arantes do Nascimento vjerojatno je ime koje vam neće puno reći, ali ako kažem Pelé...e to je već sasvim druga priča. Rođen i odrastao u siromaštvu, dječak koji je kućni budžet popunjavao čisteći na ulici cipele. Njegov otac nije imao novaca ni da mu kupi loptu - trenirao je vrećom napunjenom starim čarapama, ali ga je naučio da u igri jednako koristi obje noge. Kada je Brazil 1950. na Maracani izgubio finale Svjetskog prvenstva, tada devetogodišnji dječak rekao je svome ocu koji je iza završenog radijskog prijenosa utakmice plakao rekao slijedeće - tata, nemoj plakati, ja ću za tebe osvojiti Svjetsko prvenstvo.’Malo pomalo pročulo se za klinca koji sjajno igra, i sa 17 godina otišao je sa brazilskom reprezentacijom u Švedsku i osvojio Mundijal, zabivši u finalu dva pogotka i podigavši pehar za svog oca, koji je u dalekom Brazilu slušao prijenos takmice, ovaj put plačući od radosti.

Sve ostalo je povijest. Osim sambe, bossa nove i eventualno kave Brazil je proslavio dječak koji je dohvatio snove. Osim što ga smatraju najboljim igračem u povijesti nogometa, Međunarodni olimpijski odbor proglasio ga je jednim od pet najboljih sportaša 20. stoljeća, zajedno sa Carlom Lewisom, Muhammadom Alijem, Michaelom Jordanom i Markom Spitzom. Veliki je i mukotrpan put prošao od šestogodišnjaka koji je čistio cipele do najvećeg nogometaša svih vremena.

Pitanje koje vrijedi milion novaca glasi - kako to da neki uspiju, a neki ne? Osobno mislim da sam treba hrabro zakoračiti ravno u snove, koliko god se činili neostvarivima. Podržavati djecu da ustraju na svom putu i biti im podrška. Sjetite se najvećeg među velikima BB Kinga, koji je bio berač pamuka u delti Mississipija i postao kralj bluesa.
Ja sam debelo zakasnila; možda posthumno postanem planetarno popularna, ali iskreno se divim svima onima koji su bili dovoljno hrabri i odlučni da dohvate snove.
Zato budite podrška i oslonac svojoj djeci. Neka i njihovi snovi postanu stvarnost.

( photo by Goal com, i sretan rođendan najvećem od svih; danas slavi osamdeset i prvi )






Post je objavljen 23.10.2021. u 22:11 sati.