Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUFOR RAZMINIRA BIH





SVEČANOST PROMJENE KOMANDE


EUFOR je održao svoju godišnju vježbu od 26. rujna do 1. listopada. Da podsjetim EUFOR ili Snage Evropske unije je naziv za vojsku u Bosni i Hercegovini koji nadgledaju vojnu implementaciju Dejtonskog sporazuma. U vježbi su sudjelovale snage iz 8 zemalja, uz promatrače iz KFOR -a. A KFOR su međunarodne mirovne snage koje su na Kosovu, a pod vodstvom NATO saveza. Zadatak KFOR-a je čuvanje reda, mira i stvaranja sigurnosti na Kosovu
Područja vježbe EUFORa bila su; Mostar i Čapljina, Trebinje i Bileća, Livno i Sarajevo. Cilj vježbe bio je omogućiti vojnicima OS BiH i EUFOR -a da se zajedno obučavaju u Operacijama potpore miru te da iskoriste sposobnost EUFOR -a da dovede svoje Privremene pričuvne snage u zemlju kako bi podržao BIH.

Bojnu za razminiranje OS BiH posjetila je 8. listopada 2021. službenica za politiku EU za Europski mirovni fond Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) gospođa Angelica Lazar i stručnjaci za posebna pitanja stožera EUFOR -a u sklopu misije za utvrđivanje činjenica kako bi se akomulirale informacije o izazovima i potrebama ove jedinstvene jedinice.
Bojna za razminiranje OS BiH odgovorna je za više od 35% godišnjih rezultata razminiranja u BiH, doprinoseći sigurnom i zaštićenom okruženju za sve građane BiH. Glavne operacije izvode 34 tima za razminiranje plus 9 timova pasa za otkrivanje eksploziva. Posjetitelji su bili impresionirani zalaganjem i profesionalizmom bojne za razminiranje OS BiH i razmatraju mogućnosti za povećanje kapaciteta i učinkovitosti ove jedinice.
(mzz)



Fotografija sa službene stranice Operatio ALTHEA

Post je objavljen 19.10.2021. u 15:44 sati.