Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KONFERENCIJA 2.DANI POLJOPRIVREDE



DRVNA INDUSTRIJA JE INDUSTRIJA RAZVOJA

Prvoga dana konferencije 2. Dani poljoprivrede ribarstva i šumarstva koja je održana u Zagrebu 15. listopada u hotelu Scheraton, predstavljeno je više tema kroz koje su pozvani sudionici- poljoprivrednici dobili informacije o aktualnostima u poljoprivredi. Aaplikaciju eSavjetnik predstavio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek. Aplikacija je za poljoprivrednike veoma funkcionalan alat i nudi više informacija kao što je pronalazak najbližeg savjetnika, zaštita bilja, prijava na edukaciju od vlastitog interesa, kao i hidrometeorološke informacije.
Temu „ Hrana i poljoprivreda – novosti o izmjenama u zakonodavnom okviru„ predstavio je Tugomir Majdak, državni tajnik koji je rekao da sve što je Vlada u prošlom i tekućem mandatu u smjernicama definirala kroz strateški plan će na planu poljoprivrede biti i provedeno. Osvrnuo se na Zakon o sjemenu i sadnom materijalu te rekao da je ovaj zakon definirao ono što je okupiralo posebnu pažnju, a to je sjeme s poljoprivrednih gospodarstava. To je uređeno i prihvaćeno i u zemljama EU, a to je sjeme popularno nazvano tavanuša. Uvedena je obveza dorade za biljne vrste iz skupine uljarica i žitarica, te kao je rekao državni tajnik sjeme djedova i baka nije ugroženo, već je omogućeno čuvanje tih autohtonih sorti sjemena.
Osvrnuo se na Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, Zakon o izmjeni dopuni Zakona o uzgoju domaćih životinja, Zakon o pesticidima, te na temeljne zakone, Izmjeni i dopuni Zakona o poljoprivredi, koji je tako postao novi od svibnja 2021., te na izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu čiji je prijedlog za izmjenu Vladi došao na stol potkraj rujna 2021. Stav je ministarstva poljoprivrede da se sve raspoloživo zemljište treba staviti u funkciju poljoprivredne proizvodnje, a to sada nije tako . Od 545 jedinica lokalne samouprave njih 156 nije objavilo natječaj za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Zakon bi trebao omogućiti efikasniju provedbu postupaka raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu.“ Sada imamo i zalihu zemljišta jer prema podacima zavoda za statistiku je 1,5 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta, dok prema podacima ARKOD-a zemljišta je 1,1 milijun hektara“, rekao je državni tajnik Tugomir Majdak.
Zdenko Bogović predsjednik Hrvaatskog saveza udrug privatnih šumovlasnika
Podsjetio je da Hrvatska ima 47 % teritorija pod šumom, rekao je da je to održivi eko sustav koji ima tri sastavnice 1. društvenu funkciju, 2.ekološku funkciju i 3. ekonomsku funkciju.“ Čak 97% šume su prirodno bliske, i u Europi nema boljih šuma. Samo 3 % šume su mono kulture .Pošumljavanje je rađeno sa pionirskim vrstama i to su mono kulture. Iz sustava hrvatskih šuma koje ima tradiciju gospodarenja 250 godina drvo je veoma kvalitetno. Hrvatska je puna starih šuma
koje imaju kvalitetno drvo. U Natura sustavu je 37% najvrjednijeg šumskog područja. U sustavu šumskog područja obitava 98 % očuvanih ptica.“Dali smo si za pošumiti tri milijuna stabala u 10 godina, što će biti osam tisuća hektara“ rekao je između ostalog gospodin Bogović. Naveo je i da je Strategija o šumama na nivou EU, rađena i objavljena u srpnju 2021. tek nakon biološke strategije, što smatra on nije dobar poredak. Rekao je da je implementacija zakonodavna s EU završena, ali da je Hrvatska imala i ima dobre modele gospodarenja šumama, koji se sada, prema njegovu viđenju žele "utopiti "- rekao je gospodin Bogović.


Igor Josip Leščić

Igor Josip Leščić predsjednik udruženja drvo prerađivačke industrije rekao je da je šuma kvalitetna domaća drvna osnova, da je drvna industrija, industrija razvoja i da je drvnoj industriji zaposleno 20 tisuća ljudi s prosječnom plaćom od pet tisuća kuna. Istakao je da za vrijeme korone u drvnoj industriji nije bilo otpuštanja djelatnika. Prema riječima g.Leščića izvoz ide u 108 država svijeta. Najveće količine izvoza ostaju u Europskoj uniji. Što se tiče proizvoda od drveta, to su masivne ploče, parketi i podovi, namještaj, te peleti i briketi. Godine 2020. proizvedeno je tri milijuna vrata, 1, 7 milijuna stolica, od čega je 95 posto otišlo u izvoz. „Namještaj za izvoz je dizajniran, izlažemo na svjetskim sajmovima, i hrvatski proizvodi su nagrađivani i za dizajn i za kvalitetu“ Poslovnom prilikom je nazvao ulazak Hrvatske u euro zonu .
Mario Klobučar direktor sektora Hrvatske šume d.o.o. rekao je da su Hrvatske šume prije četiri godine krenule s korištenjem europskih sredstava. Naveo je četiri projekta od kojih je NATURA VITA bila u vrijednosti 369,5 milijuna kuna. Kroz projekte su rađene šumske ceste, educirano je 1500 školske djece, izgrađena šumska kuća Podravlje , projekti su provođeni u Ličko senjskoj i Karlovačkoj županiji.
Naveo je i da su u 70 objekata Hrvatskih šuma ugrađene peći na pelete.

Kristina Singer, savjetovanje d.o.o. Ernst & Young, senior manager prezentirala je prikupljene podatke iz različitih registara, te preglede razvojnih planova po županijama i analize ususret novom programskom razdoblju do 2027: s naglaskom na analizu potencijala pašnjačkih površina i prijedlog mjera za razvoj pašnjačkog stočarstva na području krških pašnjaka, te Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede od 2023 do 2030. godine
Margareta Zouhar Zec


Post je objavljen 16.10.2021. u 08:14 sati.