Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

I NJIHOVA DJECA ŽELE BITI VATROGASCI

ČAKOVEC

Vatrogasci JVP Čakovec pretprošle su nedjelje osvojili prvo mjesto na državnom natjecanju vatrogasaca u Varaždinu. Otkrivaju kako su se počeli baviti ovim poslom, a i kako se nose sa stresom...

Djeca se boje za mene, no i oni su već „mali vatrogasci“, za 24sata kaže Zdravko Orehovec (40), otac 13-godišnje Lorene i najiskusniji član vatrogasne ekipe JVP Čakovec, koja je odnijela zlatnu medalju na državnom natjecanju vatrogasaca prije dva tjedna u Varaždinu. - Moja kćer Lorena iduće godine ide na državno preko mladeži, a tu je i sin Ivano (10) koji isto želi biti vatrogasac – kaže Orehovec, koji navodi da su mu i otac i djed također bili vatrogasci. - Supruga zasad još nije u vatrogastvu – šali se Orehovec, koji u slobodno vrijeme s obitelji uzgaja lješnjak u sklopu OPG-a. - Svježi zrak nakon ovakvog posla dobro dođe da me oslobodi stresa – zaključuje, dodajući da se uz dovoljno volje i truda sve stigne napraviti.

Pobjednička ekipa činila je devetoricu vatrogasaca iz JVP Čakovec, uz mentora Renatu Novaka (50), koji su na državnom natjecanju održanom pretprošlu nedjelju u Varaždinu osvojili prvo mjesto u kategoriji Profesionalna vatrogasna postrojba A. Prije pet godina bili su drugi, a i ovaj put je konkurencija bila žestoka, priča mentor Renato, koji je prošlu nedjelju proslavio pedeseti rođendan, točno tjedan dana nakon ovog uspjeha, što mu je zasigurno najbolji uranjeni poklon koji je mogao dobiti. Novak je već nanizao uspjehe s prethodnim ekipama budući da je u poslu 25 godina, poput olimpijske pobjede JVP Čakovec u Ostravi 2009. godine. Olimpijskim putem nastavlja i dalje. - Ovaj tim će biti olimpijski pobjednik – uvjeren je Novak u daljnje uspjehe ovih veselih dečkiju.


- Mislim da smo svi mi ovdje jedna velika obitelj te nakon teških intervencija uvijek pokušavamo pronaći nešto pozitivno i to okrenuti na šalu i zajedništvo, to nas drži – objašnjava Branimir Grabar (35), koji se u ekipi vrlo brzo uklopio i sad već radi šest godina. - Prije nego sam postao vatrogasac, vozio sam kamion četiri i pol godine u međunarodnom prijevozu, a sad eto vozim dečke na intervencije u vatrogasnom vozilu – za 24sata kaže Renato Matoša (25), koji dodaje da mu je ovo sad ipak stresniji posao nego onda kad je bio samo vozač kamiona. Da je vatrogastvo „ljubav na prvi pogled“, potvrđuje i najmlađi član pobjedničke ekipe Marcel Dvorščak (22), koji je u vatrogasnoj mladeži počeo vježbati još kad je imao 12 godina. - Za ulazak u mladež motivirali su me prijatelji, nakon toga sam čvrsto odlučio da se želim baviti ovim poslom, upisao sam vatrogasnu školu i evo me tu – govori Dvorščak, koji u JVP Čakovec radi dvije godine.

Vatrogasnim stopama vrlo je rano krenuo i Dario Mesarić (26), koji je dio ekipe isto dvije godine. Godinu dana stariji Matej Obadić (27) u vatrogastvo se zaljubio s osam godina, te je još jedna potvrda da sve kreće od malih nogu. I on je nastavio obiteljsku tradiciju gašenja požara – njegova majka i ujak također se bave ovom profesijom. Iako vidno vesela ekipa, neki članovi ipak su nešto tajanstveniji, no ništa manje vrijedni. Dapače, Andrej Kovačić (33) jedan je od jačih karika kako kaže mentor, navodeći da je on ključan faktor u želji za budućom olimpijskom pobjedom. - Imam sedmogodišnje blizance koji me uvijek pitaju sto pitanja kad dođem s intervencije – ipak samozatajno otkriva Kovačić. Dvoje djece ima i Bojan Vugrinčić (32), čiji je otac već odnio titulu olimpijskog pobjednika, pa će sad i on pokušati „izravnati račune“ s ocem. Ipak, kaže nam da ne vjeruje da može biti bolji od svog oca. Luka Biškup (35) dodaje da je zadovoljan ekipom kao i organizacijom natjecanja, a ponos ne skriva niti glavni zapovjednik JVP Čakovec Mladen Kanižaj, koji je naglasio da je ovo zaslužena pobjeda dečkiju koji zaslužuju biti u prvom planu. - Nikog ne bih izdvajao, zaslužili su to – komentirao je Kanižaj. Valja istaknuti da članovi pobjedničke ekipe većinu hobija rade kao vatrogasci, odnosno, uz posao JVP, sudjeluju i u dobrovoljnim intervencijama različitih DVD-a. Ovoj radišnoj ekipi vatrogasaca želimo još uspjeha na natjecanjima, kao i ugašenih požara!…. IZVOR: e-međimurje

Post je objavljen 14.10.2021. u 17:15 sati.