Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POSKUPLJENJE GORIVA PODIŽE CIJENE ŽIVOTNIH TROŠKOVA


VLADA PRATI STANJE, ALI ZA SADA BEZ INTERVENCIJA

Nakon što je 12. listopada odjeknula vijest da je cijena goriva u Hrvatskoj na razini koja se može nazvati povjesnom, održana je 13. listopada sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na temu rasta cijena goriva i troškova života
To konkretno znači da je prosječan spremnik dizelskog goriva od 50 litara skuplji za 19,5 kuna, spremnik benzina 13 kuna, dok je prosječni spremnik autoplina skuplji za 11,5 kuna.

Na sjednici je, među ostalim, zaključeno kako rast cijena ugrožava prvenstveno najsiromašnije građane te kako država ima mehanizme za ublažiti negativni učinak poskupljenja. Jedna od kratkoročnih mjera,je i podizanje minimalne plaće, o čemu je u Vladi već bilo riječi. rekao je ministar rada, mirovinskog sustava , obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.
Među ostalim kompenzacijskim mjera o kojima je bilo riječi jest i dizanje doplatka za rast cijene energenata, te porezna intervencija Vlade.
Na sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća sudjelovala je i izvršna tajnica Saveza Samostalnog Sindikata Hrvatske za socijalni dijalog i javne politike Ana Milićević Pezelj koja je podsjetila na posljedice rasta cijena na sektor javnog linijskog prijevoza putnika koji je posebno ugrožen.

Među zaključcima sjednice istaknuto je kako Vlada RH prati stanje s cijenom goriva, no zasad neće intervenirati u trošarine i PDV.
Visoki rast cijena goriva opravdava se rastom cijena nafte na svjetskim tržištima, kao i visokim tečajem dolara, jer se naftom na svjetskim tržištima trguje dolarom, a ne eurom Na svjetskom tržištu nafta je poskupjela pete sedmice zaredom ukupno oko 4 posto. Prii tome je na londonskom tržištu cijena barela dosegnula oko 83 dolara,što je najviše u posljednje tri godine.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija dr. Zdravko Marić rekao je odgovarajući na pitanje novinra, da trošarine koje imaju značajan udio u cijeni goriva nisu nedodirljive, kao vid ublažavanja cijenovnog udara na potrošače. "Ništa nije nedodirljivo, sve je predmet rasprava. Ako smatramo da ćemo tako polučiti neke efekte, na to smo spremni.”, rekao je ministar financija Marić. Ali pojasnio je i predviđanje da se ovoga trenutka nezna koliko će još cijena nafte rasti te da se u trošarine ne može intervenirati tek tako.

mzz


Post je objavljen 13.10.2021. u 23:59 sati.