Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

IZMJENA AARHUŠKE UREDBE

PRAVO GRAĐANA NA PREISPITIVANJE UPRAVNIH AKATA U TEMI OKOLIŠA




Vijeće je 6. listopada donijelo stajalište u prvom čitanju o izmjeni Aarhuške uredbe o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša. Uredbom se utvrđuje način na koji EU i njegove države članice provode međunarodnu Aarhušku konvenciju. Stajalište Vijeća doneseno je nakon privremenog dogovora postignutog s Europskim parlamentom u srpnju 2021. te je završni korak u postupku donošenja
"Vijeće je danas dalo zeleno svjetlo za donošenje izmjene Aarhuške uredbe. Tim se pozitivnom korakom dodatno potvrđuje predanost EU-a potpunoj usklađenosti s Aarhuškom konvencijom. Izmjenom će se ojačati pravo građana i građanki da zatraže preispitivanje upravnih akata te tako poboljšati njihov pristup informacijama i pravosuđu i njihovo sudjelovanje u postupcima odlučivanja" -izjavio je Andrej Vizjak, slovenski ministar okoliša i prostornog planiranja.


Andrej Vizjak, slovenski ministar okoliša i prostornog planiranja.


UREDBA EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA o izmjeni Uredbe 5. listopada 2021., (EZ) br. 1367/2006 o primjeni odredaba Aarhuške konvencije o pristupu informacijama,
sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša na institucije i tijela Zajednice pogledati na linku:

https://data.consilium.europa.eu/doc/document/PE-63-2021-INIT/hr/pdf



Cilj izmjene je osigurati potpunu usklađenost EU-a s Aarhuškom konvencijom u vezi s pravom građana da zatraže preispitivanje nezakonodavnih upravnih akata koje su donijele institucija ili tijelo EU-a ako ti akti imaju pravne i vanjske učinke i sadržavaju odredbe koje mogu biti u suprotnosti s pravom zaštite okoliša.

Vijeće i Europski parlament složili su se da:
• procesnu legitimaciju treba proširiti izvan nevladinih organizacija i na taj način drugim građanima i građankama omogućiti da pod određenim uvjetima zatraže interno preispitivanje upravnih akata. Građani moraju dokazati da su zbog navodnog kršenja prava zaštite okoliša povrijeđena njihova prava i da su izravno pogođeni takvom povredom u odnosu na širu javnost ili moraju dokazati dostatan javni interes i činjenicu da zahtjev podržava najmanje 4000 građana i građanki koji borave ili imaju poslovni nastan u najmanje pet država članica, pri čemu u svakoj od tih država članica boravi ili ima poslovni nastan najmanje 250 građana i građanki. U oba slučaja građane i građanke zastupa nevladina organizacija ili odvjetnik
• u područje primjene upravnih akata treba uključiti odredbe upravnih akata kojima se zahtijevaju provedbene mjere na nacionalnoj razini ili na razini Unije
• iz uredbe ne treba izbrisati izuzeće upravnih akata koji se odnose na državnu potporu (pitanje usklađenosti obuhvaćeno novijim predmetom Odbora za praćenje usklađenosti s Aarhuškom konvencijom)
• treba obvezati institucije i tijela EU-a da objave zahtjeve za preispitivanje i odluke o njima.


Osnovne Informacije
EU je Aarhušku konvenciju proveo Uredbom (EZ) br. 1367/2006. Tom se uredbom pojedincima i nevladinim organizacijama omogućuje pokretanje postupaka pred europskim sudovima protiv odluka institucija i tijela EU-a.
U daljnjem postupanju nakon pritužbe nevladine organizacije iz 2008. u kojoj se navodi da EU nije poštovao Aarhušku konvenciju o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša, Odbor za praćenje usklađenosti s Aarhuškom konvencijom zaključio je, u predmetu C-32 iz 2017., da EU nije poštovao članak 9. stavke 3. i 4. Konvencije koji se odnose na pristup javnosti pravosuđu.
Slijedom toga Vijeće je 2018. donijelo odluku kojom se od Komisije zahtijeva da dostavi studiju o opcijama Unije za postupanje u vezi s nalazima Odbora za praćenje usklađenosti i, ako je to potrebno s obzirom na rezultate studije, prijedlog izmjene Aarhuške uredbe.
Europska komisija donijela je 14. listopada 2020. zakonodavni prijedlog o izmjeni Aarhuške uredbe br. 1367/2006 kako bi se omogućio bolji javni nadzor nad aktima EU-a koji utječu na okoliš. Predloženim izmjenama nastoji se olakšati podnošenje zahtjeva institucijama EU-a za preispitivanje takvih akata kako bi se osigurala bolja zaštita okoliša.
Vijeće je 17. prosinca 2020. postiglo dogovor o općem pristupu u vezi s prijedlogom, kojim se predsjedništvu Vijeća omogućuje da započne pregovore u okviru trijaloga s Europskim parlamentom.
Vijeće je 12. srpnja 2021. postiglo privremeni dogovor s Europskim parlamentom o tom prijedlogu. Europski parlament donio je svoje stajalište u prvom čitanju 5. listopada.
Sljedeći koraci
Tekst će biti objavljen u Službenom listu Europske unije te će stupiti na snagu dvadesetog dana od dana objave.





Post je objavljen 13.10.2021. u 00:33 sati.