Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZAPOVJEDNI LANAC JE KLJUČ ZA PREMLAĆIVANJE MIGRANATA



RADNO PRAVILO - ISTINA

Nakon što je 6. listopada u Hrvatskoj i u nekoliko europskih zemalja emitiran dokumentarni film zajedničkog istraživanja televizije RTL Hrvatska, Lighthouse Reportsa iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, ARD-a Studija Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i Der Spiegela, u okviru kojeg su istraživački novinari Kluas van Dijken i Lamia Šabić, snimili kamerom iz šume u mjesecu lipnju 2021. nasilno okrutno i neljudsko postupanje sa migrantima, nedaleko mjesta Šturlić na bosansko hercegovačkoj strani, pri čemu policajci u odjeći interventne policije tuku migrante koji nailaze, pri čemu se čuju bolni urlici migranata, već narednoga dana 7. listopada povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove, u čijoj su ingerenciji poslova i migracije i migranti Ylva Johansson susrela se s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova dr. Davorom Božinovićem.


Povjerenica za migracije i unutarnju politiku Europske komisije Ylva Johansson

Ministar za koga je teško reći koliko je uopće upućen u sve poslove koji su u nadležnosti unutarnjih poslova, jer je već godinu i pol aktivno angažiran na mjestu predsjednika Nacionalnog Stožera za koronu, koji nakon što se cijepilo više od 50 posto hrvatskog stanovništva, a ekonomskog zatvaranja gospodarstva nema, više i nema tako autoritativnu ulogu da bi na njegovu čelu trebao biti ministar unutarnjih poslova, dao je povjerenici Johansson odgovor s kojim je ona bila veoma zadovoljna. Gospođa Johansson je Božinovićevu izjavu pred novinarima nazvala „točno pravim odgovorom“ pojasnivši da je“ hrvatska Vlada obećala hitnu istragu i neovisni mehanizam praćenja, uspostavljen zajedno s Europskom komisijom kako bi se osigurala temeljna prava“. Rekla je da je Božinović šokiran i da on vjeruje da se Hrvatska ponaša kako treba s jasnim stavom da zaštita granica uvijek treba biti u skladu s vladavinom prava. Johansson je rekao da se vanjske granice EU moraju zaštititi, ali da se pritom mora očuvati vladavina prava i temeljna prava Što bi uslijedilo ako bi se pokazalo istinitim da je Hrvatska novac dobiven iz EU fondova iskoristila za smještaj osoblja koje sudjeluje u prisilnom protjerivanju migranata, na to pitanje glasnogovornik EK Adalbert Jahnz je odgovorio da ako se dokaže da je novac upotrijebljen za ilegalne aktivnosti, plaćanja se mogu obustaviti, izreći kazne ili zatražiti povrat isplaćenog novca.

TKO BI SE, BEZ NAREDBE, USUDIO NA RADNOM MJESTU TUĆI
MIGRANTE I ZA TO OČEKIVATI PLAĆU?

Tko od rukovodećih osoba treba odgovarati za nasilje nad migrantima, važno je pitanje? Jer ovako jasne snimke okrutnog čina ne smiju niti mogu ostati bez ikakvih posljedica. To Hrvatskoj do sada nije bilo u interesu jer na brojne natpise o tome nitko iz Vkade ni policije nije reagira, ali je novinarski dokumentarni film učinio da je istina o događanju na vanjskoj granici Hrvatske s BiH, postao interes Europske unije. Ako su trojica policajaca koji su bili izvršioci nasilnog ponašanja već sankcionirani na način da su otpušteni s posla u policiji, kako je to već komunicirana informacija za javnost to ne smije biti kraj.Policajci i moraju govoriti u istrazi, moraju reći kako se moglo dogoditi da dođu na ideju da tuku migrante? Jesu li baš to troje policajaca u tolikoj mjeri agresivne osobe, da su dolazili na granicu i tukli one koji su željeli prijeći RH granicu? I za taj čin su znali da će dobiti plaću? Kako je to moguće? Tko bi se usudio tuči palicom na radnom mjestu i za to očekivati da će biti plaćen kroz osobni dohodak?Interventni policajci na teren ne odlaze bez određenog cilja, a za cilj rada policajcima mora netko dati naredbu.Tko je davao takve naredbe? U policiji je poznato kako ide zapovjedni lanac i tko bi trebao biti odgovoran? Zato bi se prilično jednostavno trebalo u policiji doći do odgovora – tko je naređivao premlaćivanje i neljudsko postupanje sa migrantima koji su dolazili do Hrvatske granice sa željom da uđu u Hrvatsku.


Fotografija snimljena s RTL Tv-a prilikom emitiranja dokumentarnog filama o postupanju s migrantima
u okviru autorske emisije POTRAGA. Snimila mzz

Onaj tko je uopćeno ili detaljno davao naredbe o postupanju na granici BiH i Hrvatske kada su u pitanju migranti taj mora imati ime u policiji? Detalji ovog događaja moraju izaći na vidjelo, jer je Hrvatska pravna država. Osim toga ta pravna država, Hrvatska, želi ući u Schengen, što je putovanje bez graničnih kontrola između država članica EU i ovakav događaj nikako nije stimulativnog karaktera . Schengen podrazumijeva zajedničku politiku viza za građane izvan Europske unije koji dolaze na kraće razdoblje, te omogućava zajedničku borbu protiv kriminala kroz policijsku i pravosudnu suradnju.
Ali ovaj događaj s premlaćivanjem migranata je loša reklama za Hrvatsku koju turisti karakteriziraju kao lijepu zemlju s ljubaznim ljudima, a još lošija propagandna poruka za političko vodstvo RH.

RADNO PRAVILO - ISTINA
Važna je činjenica da su ovaj događaj dokumentirali i za javnost pripremili pokrenuli novinari, kojima je radno pravilo - istina . Radi učestalih informacija o incidentima hrvatske policije prema migrantima novinari su dokumentarni film o nasilju napravili snimajući s dronom, te snimanjem iz šume, u vrijeme najbujnije vegetacije, koja je pružila dobar zaklon.
Još u proljeće 2019. anonimno pismo uputio je granični policajac pučkoj pravobraniteljici u Hrvatskoj Lori Vidović o događajima na granici, u kojem kaže da je temeljem zapovjedi policijskim službenicima naloženo da sve izbjeglice i migrante vraćaju na područje BiH, i to bez papira i bez procesuiranja. Lora Vidović je o tome govorila u Saboru, no bez ikakvog uspjeha.Nije bila dovoljan autoritet ni za koga u Hrvatskoj Vladi da se temeljem pisma pokrene istraga.
Na tu informaciju su reagirali iz Centra za mirovne studije koji godinama pomažu migrantima i izbjeglicama te nadziru rad vlasti. Bez uspjeha. Izjave za javnost iz Vlade da se ne događa ništa na granici i da su komunicirane informacije izmišljoitina – bile su tada jače. Ali novinari su svojom istragom dokazali da migranti ne lažu.
Dakle uzrok, to što ni Hrvatska ni Europska unija nemaju održivu politiku postupanja prema migrantima, rezultira šokantnom i izvan svih okvira neciviliziranim posljedicama. Uzrok je doveo do posljedice - premlačivanja i odvraćanja od granice. Odgovornost mora biti javna, kao što je događaj postao javan, zahvaljujući interesu novinara, a ne Vlade da utvrdi istinu i zaustavi kaznena djela.

OSTAVKA RADI UGLEDA POLICIJE
Ostavka ili smjena je u ovako delikatnom slučaju moralni čin koji bi u ovom događaju trebao podnijeti ministar Božinović, prije svega, ovog trenutka, radi ugleda policije. Ova je pogreška preteška za sustav policije, da bi ministar ostao u stolici, i da ne bi bio siguran u svoju odgovornost. Istraga bi dalje trebala pokazati tko će iz policije morati otići temeljem zapovjedanja. Osim toga mnogo puta su novinari i javnost mogli čuti da dr.Božinović upotrebljava riječ neznam u svojim odgovorima na pitanja upućena na djelokrug policije. To je neprikladno za ministra policije, ali ga ne oslobađa ni od kakve odgovornosti. Mlačenje ljudi na granici sa policijskom palicom, nije ni u primisli dozvoljeno nasilje u zemlji koja je u Europskoj uniji.I moralna satisfakcija za takav čin treba biti važna i zvučna – a to je smjena aktualnog ministra . Taj je gospodin ostavku trebao dati već po povratku iz Bruxellesa nakon razgovora s povjerenicom Johansson.

Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 11.10.2021. u 12:44 sati.