Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

„PAŠKE STARINE“ – UDRUGA ZA ZAŠTITU PRIRODNE I KULTURNE BAŠTINE GRADA PAGA





Od kolovoza mjeseca 2021. godine na Facebooku je predstavljen profil Udruge za zaštitu prirodne i kulturne baštine grada Paga - „PAŠKE STARINE“.


Iako u Registru udruga Republike Hrvatske ne pronalazim spomenutu udrugu, nije razlog da ne dam podršku ljudima koji stoje iza ovog projekta. Poučen iskustvima rada u udrugama siguran sam da bez bilo kojeg vida podrške takva udruga nema baš svjetlu budućnost.
Ustav Republike Hrvatske utvrđuje da su kulturna i prirodna dobra od interesa za Republiku Hrvatsku i da imaju njezinu osobitu zaštitu.

U Hrvatskoj imamo ovakvih udruga koji uspješno djeluju i koje su učinile jako puno u očuvanju prirodnih i kulturnih dobara ne samo za lokalnu sredinu u kojoj djeluju, nego i za cijelu Hrvatsku.
Predmnijevam da je profil na Facebooku samo početak aktivnosti Udruge „Paške starine“ i da će se u skoroj budućnosti njihove aktivnosti proširiti s obzirom na to da u gradu Pagu i njegovom širem području ima i previše artefakata kojim se ova udruga može baviti.

Za ostvarivanje svojih ciljeva trebat će im puno podrške ali ne samo moralne, nego i financijske. Na koji način će udruga djelovati teško je za sada predvidjeti s obzirom na to da osim ovog profila na Facebooku ne mogu pronaći smjernice djelovanja.
Nadam se da će udruga otvoriti širom svoja vrata svim zainteresiranima i onima koji mogu pomoći na bilo koji način.

Na kraju samo nekoliko rečenica za spomenuti profil na Facebooku. Za sada je on afirmativan, sadržajan i što je najvažnije da dio tekstova imamo na cakavskom „paškom“ jeziku koji daje notu više cijelom ovom projektu.
Svima koji sudjeluju u ovom projektu dajem punu podršku, preporučujem da prošire svoje horizonte kako ne bi ostali zatvoreni unutar paških zidina, jer živimo u vremenima u kojima se i previše govori o povijesti. Povijest treba znati prepoznati u onome što za nas ima posebni značaj. Sveukupnu povijesnu građu koja je više manje zbrkana građa, čiji se dio nalazi i u obiteljskim pismohranama treba istražiti i otrgnuti putu ka zaboravu.

Udruga „Paške starine“ pokazuje da je na tom putu, zato im želim puno sreće u daljnjem radu.



Post je objavljen 08.10.2021. u 11:36 sati.