Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

UOČI SUMMITA EU – ZAPADNI BALKAN, na Brdu kod Kranja u SLOVENIJI



EU NUDI ODGOVORNOST ZA IZGRADNJU ZAJEDNIČKE BUDUĆNOSTI




Uoči summita, „ Europska Unija -Zapadni Balkan“ koji će se održati 6. listopada u Sloveniji koja trenutno predsjeda Vijećem Europske unije, na Brdu kod Kranja, a koji će okupiti čelnike država članica Europske unije predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozvao je čelnike EU –a 5. listopada na neformalnu večeru. Tom će se prilikom razgovarati, predviđeno je, o međunarodnoj političkoj sceni što uključuje događaje u Afganistanu, odnose EU s Republikom Kinom te o partnerstvu AUKUS. Sigurnosno partnerstvo AUKUS stvoreno je između Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država, što je objavljeno 15. rujna 2021. AUKUS je formiran kako bi se suprotstavio utjecaju Kine u regiji Indo-Pacifika.


Rezidencija na Brdu kod Kranja u Sloveniji

Domaćin Sumita biti će predsjednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša. Samitom će predsjedati predsjednik Europskog vijeća Charles Michel koji će predstavljati EU zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Na sumitu će biti i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell, povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, predstavnici Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvoj, Svjetska banka, a pozvani su i predstavnici vijeća za regionalnu suradnju u da se pridruže plenarnoj sjednici.
Sammit traži odgovore na potvrdu Zapadnog Balkana za vlastitu europsku perspektivu. To je od obostranog strateškog interesa i ostaje zajednički strateški izbor.
Na marginama sastanka Samit EU-Zapadni Balkan okupit će čelnike šest država zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Republike Hrvatske,Sjeverne Makedonije i Kosova
Razgovori na Summitu usredotočiti će se na razvoj suradnje za poticanje društveno-ekonomskog oporavka regije, u kontekstu pandemije Covid-19, uključujući isporuku cjepiva. Čelnici će razgovarati o provedbi ekonomskg i investicijski plana i Zelene agende za Zapadni Balkan . Treba jasno naglasiti da proces proširenja nije na dnevnom redu summita 6. listopada na Brdu kod Kranja u Sloveniji .
No činjenica je da Summit će imati za cilj dodatno produbiti suradnju na politička i sigurnosna pitanja od zajedničkog interesa i razgovore o tome kako ojačati regionalnu suradnju.
Očekuje se da će čelnici EU usvojiti deklaraciju s kojom su i partneri Zapadnog Balkana pozvani da se usklade.

ZAPADNOM BALKANU DO SADA 3,3 MILIJARDE EURA !

Zapadni Balkan bio je najveći svjetski korisnik pomoći Europske unije vezane za COVID-19, uključujući i cjepiva. EU je zajedno sa svojim državama članicama stala uz
Zapadni Balkan tijekom pandemije, sa zdravstvenom i društveno-ekonomskom potporom u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde eura za regiju do sada. Do rujna 2021. Zapadni Balkan primio je 2,9 milijuna cjepiva odobrenog od strane EU -a i njezinih država članica. Blisko i učinkovito partnerstvo između EU i Zapadni Balkan neophodni su za rješavanje društvenog i ekonomskog oporavka.
Očekuje se da će čelnici EU usvojiti deklaraciju s kojom su i partneri Zapadnog Balkana pozvani da se usklade. EU i Zapadni Balkan dijele odgovornost za izgradnju zajedničke budućnosti temeljene na održivosti, prosperiteti i demokraciji. EU je sada i ostati će partner broj jedan u regiji u uvjetima trgovine, pomoći, ulaganjima i u povezivanju. Potpora EU -a i dalje će biti prisutna do napretka u vladavini prava i društveno ekonomskim reformama.

M. Zouhar Zec


Post je objavljen 05.10.2021. u 12:57 sati.