Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PANDORA PAPERS



TAJNA BOGATSTVA SVJETSKIH ČELNIKA VIŠE NISU TAJNA

Oko 600 novinara u 117 zemalja u svom novinarskim istraživačkim poslovima nazvanim Pandora Papers došli su do informacija koje će bez sumnje mijenjati i promijeniti u dobroj mjeri imena osoba koji su politički dužnosnici na svjetskoj političkoj sceni. Istraživački novinari su otkrili da svjetski državnici iz visoke politike imaju bogatstvo koje ne piše u imovinskim karticama već je skriveno od javnosti i naroda kome su pretpostavljeni.
Bogatstvo su stekli izbjegavanjem plaćanja poreza i pranjem novca. Novinari su došli do tih kompromitirajućih podataka preko dokumenata, fotografija, elektroničke pošte i tabela. Novinarska istraga temelji se oko 11.9 milijuna dokumenata iz 14 tvrtki za financijske usluge, gdje je otkriveno, kako prve informacije govore, više od dvadeset tisuća offshore-tvrtki.

Tekstove iz Pandora Papers događaja objavili su poznati novinski mediji BBC i Guardian, koji su vodili istragu u Velikoj Britaniji, te Washington Post, ali i mnogi mediji diljem svijeta. Informacije koje su bile tajne, javnost će saznati zahvaljujući globalnoj novinarskoj suradnji, predvođenoj Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)
.



Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) neovisna je međunarodna mreža sa više od 200 istraživačkih novinara i 100 medijskih organizacija u preko 70 zemalja sa sjedištem u Washingtonu, Centar za javni integritet pokrenut je 1997. godine, a ICIJ je izdvojen u potpuno neovisnu organizaciju koja se bavi pitanjima kao što su prekogranični kriminal, korupcija i odgovornost vlasti, itd. ICIJ je otkrio krijumčarenje i utaju poreza od strane multinacionalnih duhanskih tvrtki od strane sindikata organiziranog kriminala, istraživali su privatne vojne kartele, azbestne tvrtke, lobiste za klimatske promjene, ratne ugovore u Iraku i Afganistanu itd.

Post je objavljen 04.10.2021. u 05:54 sati.