Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DIJALOG ZA UNAPREĐENJE ZAKONODAVNOG OKVIRA SOCIJALNE SKRBI


STANDARDIZACIJA I UJEDNAČAVANJE POSTUPANJA SOCIJALNE POLITIKE I OBITELJI

U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, održan je 24. rujna sastanak ravnatelja Centara za socijalnu skrb.
Sastankom su predsjedale državna tajnica Marija Pletikosa, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić i ravnateljica Zavoda za socijalni rad Tatjana Katkić Stanić.
Državna tajnica Ministarstva Pletikosa upoznala je prisutne s ciljevima i prioritetima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike s posebnim naglaskom na: osnaživanje i unapređenje sustava socijalne skrbi kroz unapređenje zakonodavnog okvira i poboljšanje infrastrukturnih uvjeta rada, jačanje kapaciteta stručnih radnika i povećanje kvalitete stručnog rada u područjima zaštite djece i nasilja u obitelji i osiguravanje dostupnosti kvalitetnih usluga i primjerenih naknada.
Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić upoznala je sudionike s aktivnostima i poslovima Uprave za obitelj i socijalnu politiku, te pojasnila buduću reorganizaciju centara za socijalnu skrb i osnivanja novih ustanova sukladno izrađenom Nacrtu prijedloga zakona o socijalnoj skrbi, te ciljeve donošenja izmjena i dopuna Zakona o udomiteljstvu.
Ravnateljica Zavoda za socijalni rad Tatjana Katkić Stanić prezentirala je sudionicima način suradnje Zavoda za socijalni rad u jačanju stručnog rada, standardizacije i ujednačavanja postupanja, razvoja i unapređenja socijalnih usluga, te čin rukovođenja promjenama u sustavu socijalne skrbi.
Ravnateljima centara za socijalnu skrb predstavljene su mjere za zaštitu osobnih prava i dobrobiti djeteta uz analizu podataka i postupanja kao i iskustva i zaključci s on-line radionica na temu unapređenja stručnog rada u području zaštite djece, mladih i obitelji u riziku kao i razvoj usluga za djecu, mlade i obitelj u riziku.
Ravnatelji centara za socijalnu skrb upoznati su novim zakonskim rješenjima te izmjenama i dopunama postojećih zakona u području reguliranih profesija u sustavu socijalne skrbi.
Informacije su to s Internet stranice resornog ministarstva



MINISTARSTVO JE PET GODINA UKLJUČENO U POMOĆ DJECI
KOJA SU U RIZIKU SIROMAŠTVA !


Uoči početka mjeseca rujna i školske godine koja je počela 6. rujna ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović uručio je 31. kolovoza 28 ugovora u vrijednosti većoj od 22,5 milijuna kuna predstavnicima gradova i županija kojima će se sigurati školska prehrana za djecu koja su u riziku od siromaštva.
Ugovore sufinancira Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u sklopu Poziva "Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva za školsku godinu 2021.-2022.", a njime se pruža potpora postojećim nacionalnim programima subvencioniranja prehrane.
Ističući da će se sa više od 22,5 milijuna kuna sredstava osigurati podjela obroka u 318 osnovnih škola na području Hrvatske, ministar Aladrović je rekao da će tako 22 445 školaraca svakoga školskog dana dobiti topli obrok.

"Bio bih najsretniji da nam ovi ugovori nisu potrebni, da u Hrvatskoj nema djece koja su u riziku od najgorih oblika siromaštva, no dok god je tako mi ćemo učiniti sve da udovoljimo postojećim potrebama", rekao je ministar Josip Aladrović.
Podsjetio je kako je Ministarstvo u kojem je on ministar u zadnjih pet godina uključeno u osiguravanje prehrane za djecu u riziku od siromaštva, tijekom kojih je sredstvima iz FEAD programa osigurano ukupno 120 milijuna kuna za više od 30.000 djece.
Ministar Josip Aladrović je naglasio da ulaganje u djecu iz najranjivijih skupina potiče ostvarivanje prava sve djece i održivi razvoj društva, lišen velikih socijalnih razlika i podjela. "To je ulaganje u bolje sutra i bolju budućnost cijele Hrvatske", poručio je.

Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić rekao je da se takvim financiranjem osigurava veći obuhvat školske djece kojima je dostupan besplatan školski obrok, što je posebno važno za manje razvijene jedinice lokalne i regionalne samouprave. Izvor: Resorno ministarstvo




Post je objavljen 01.10.2021. u 09:53 sati.