Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREDSJEDNICA EUROPSKE KOMISIJE OTVORILA MOST SVILAJ NA RIJECI SAVI

URSULA FON DER LEYEN:

" LIDERI REGIJE U FOKUSU MORAJU IMATI INTERES GRAĐANA"

Uoči sastanka na vrhu EU i Zapadnog Balkana koji će se 6. listopada održati u Sloveniji, zemlji predsjedateljici Vijećem Europske unije, na kome će biti prisuti i Ursula fon der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen boravila je na Zapadnom Balkanu od 28. do 30. rujna 2021. Posjetila je tom prilikom te zemlje koje nisu članice EU i imaju različite statuse s obzirom na pristupanje Europskoj uniji, a to su Albanija, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Srbija te Bosna i Hercegovina.
U okviru tog posjeta, predsjednica Europske komisije otvorila je koridor mosta Svilaj, na rijeci Savikod Slavonskog broda, most kojoi spaja Europsku uniju i Zapadni Balkan. Most je otvorila
u prisustvu premijera RH Andreja Plenkovića i Zorana Tegeltije predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.



Predsjednica Europske komisije Ursula fon der Leyen (fotka: m.zouhar zec)


Predsjednica Europske komisije Ursula fon der Leyen
tom je prilikom rekla da je Europska unija u taj projekat uložila 25 milijuna eura, ali od ulaganja novca je važnija simbolika. Bit mosta je povezivanje ljudi, narode, zemalje, kulture." Bosna i Hercegovina i cijeli zapadni Balkan pripadaju u Europsku uniju" - rekla je .

Premijer RH Plenković je rekao da od Svilaja do Bijače predstoji još izgraditi nešto više od 200 kilometara tog ovog cestovnog koridora.Iduće godine će biti završen i dio od Osijeka do Mađarske granice i na taj način kada se kompletira ovaj koridor imati ćemo punu dimenziju, vrijednost i ulogu ovoga mosta kod Svilaja. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija istakao je da je most je povezivanje ljudi ekonomija, trgovina i kultura.
"Regija mora izgraditi onaj najvažniji most, a to je most povjerenja." Uspostavljanje mosta povjerenja dug je prema žrtvama sukoba iz prošlosti, ali i prema budućim generacijama. Lideri regije, u svom fokusu moraju imati interes građana. Za ostvarivanje napretka u pregovorima i statusu kandidata potrebni su i iskoraci u ustavnim i izbornim reformama, a Europska komisija spremna je sa zemljama regije zajedno prolaziti kroz svaki taj korak kao prijatelj i partner.“
"Trebate nam kako bismo vam pomogli i to kroz poštivanje onoga što je dogovoreno, kroz osiguravanje jednakosti svih građana u Bosni i Hercegovini i njihove ravnopravnosti. To je apsolutno ključno za vašu europsku budućnost", poručila je.
Osvrnula i na situaciju između Srbije i Kosova, istaknuvši zadovoljstvo što je nakon napetosti posljednjih dana postignut sporazum kojim će se deeskalirati tenzije na sjeveru Kosova. m.zouhar zec




MOST SVILAJ na koridoru 5C, autoceste E-73, sjever Europe povezuje s Jadranom

Most Svilaj preko rijeke Save sastavni je dio međunarodnog pan-europskog cestovnog koridora 5C- Budimpešta-Beli Manastir-Osijek-Sarajevo-Ploče. Koridor 5C dio je europske mreže autocesta s oznakom E-73 koja sjever Europe povezuje s Jadranom i predstavlja okosnicu cestovne prometne infrastrukture u istočnom dijelu Hrvatske. Most preko rijeke Save ujedno je i kontaktna točka auto-cestovne mreže Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Dužina mosta iznosi 660 m, a ukupna širina mosta iznosi 29 m. Za svaki smjer predviđene su po tri vozne trake širine 3,50 m, bez zaustavne trake sa zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 m sa obje strane, te betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 m
Zajednička izgradnja mosta realizirana je temeljem Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na koridoru 5C. Sukladno Sporazumu svaka država financira 50% ugovorene vrijednosti radova.
Financiranje hrvatskog dijela mosta osigurano je putem CEF fonda (57,97%) te kredita EIB-a.
Vrijednost ugovorenih radova za izgradnju mosta iznosi 22.308.022,34 EUR bez PDV-a.
Izvođač radova izgradnje mosta je Poslovna udruga koju čine Viadukt d.d. Zagreb i Hering d.d. Široki Brijeg, a planirani rok završetka radova izgradnje je dvije godine.
Radovi na izgradnji mosta započeli su u rujnu 2016. godine, planirani rok završetka radova je dvije godine.
Izgradnjom mosta preko rijeke Save kod Svilaja u prometu će biti 59 km autoceste A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj u punom profilu s graničnim prijelazom.
Izvor. Hrvatske autoceste





Post je objavljen 01.10.2021. u 07:58 sati.