Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Nexe večeras lovi europsko čudo

Rukometaši našičkog Nexea danas igraju uzvratni susret EHF Europske lige. U prvoj utakmici Gromovi s Krndije gostovali su kod danskog Bjerringbro/Silkeborga, na kojem su upisali uvjerljiv poraz (33:27). Našičani će tako morati odigrati vrhunsku utakmicu žele li i ove jeseni igrati u europskoj skupini.

Slavonski klub ovo ljeto je prošao kroz velike promjene u igračkom kadru. Naime, momčad Branka Tamšea napustila su četvorica igrača: Marko Mrđenović, Albin Eter, Marko Buvinić i Tomi Vozab. Prva dvojica završila su svoju igračku karijeru, dok će Marko Buvinić i Tomi Vozab karijeru nastaviti u drugim sredinama. No, ništa manje prometno nije bilo ni po pitanju dolazaka. U Našice su stigli Miha Kavčić (pivot), Luka Moslavac (lijevi vanjski), Karlo Godec (lijevo krilo), te Andraž Velkvarh (srednji vanjski) i Predrag Vejin (desni vanjski). Iako zvučni paradoksalno, rukometaši Nexea novu sezonu otvorili su na završnici prošlosezonskog izdanja SEHA lige! Koronavirus potpuno je poremetio raspored regionalne lige, pa su je tako Final four odigran prije nešto manje od mjesec dana. Nexe je svoj put završio u četvrtfinalu, u kojem je eliminiran od Veszprema. Premda su Mađari već godinama u samom vrhu europskog rukometa, za prolazak dalje dobrano su se namučili. Našičani su pružili fenomenalan otpor, te na kraju umalo kreirali senzaciju. Ipak, u završnici im je pala koncentracija, što je iskusna ekipa poput Veszprema znalački iskoristila. Nedugo potom, pred Gromovima je bio novi izazov – 1. pretkolo EHF Europske lige. Na putu do play-offa stajala im je poljska Grupa Azoty Unia Tarnow. Nexe je u tom susretu slovio kao favorit, što je na kraju i potvrdio. Prva utakmica igrala se u Poljskoj, a Nexe je slavio 28-33. Tjedan dana kasnije isti protivnici sučelili su se u Našicama, u kojima su Gromovi upisali još jednu pobjedu (32-28). Eliminacijom Grupe Azoty Nexe je došao na korak do grupne faze EHF Europske lige. Kao što sam ranije spomenula, ždrijeb im je donio danski Bjerringbro/Silkeborg. Znalo se da će pred Tamšeovim momcima biti težak zadatak, no mislim da se ovako uvjerljivom porazu nitko nije nadao. Istina, danski klubovi igraju znatno brži rukomet od hrvatskih, ali to se oduvijek zna i sukladno tome se priprema taktika (a Nexe se očito nije držalo toga) . U takvim situacijama najvažnije je ne dopustiti im brzi protok lopte i onemogućiti da krenu u realizaciju napada nakon svega nekoliko sekundi. Ako to uspijete, napravili ste veliki dio posla. Što se tiče prve utakmice u Danskoj, Našičani su odlično ušli u utakmicu te sve do pred kraj poluvremena vodili 2-3 razlike. Međutim, u samoj završnici prvog dijela upali su u „crnu rupu“, te Silkeborg preokreće i na predah odlazi s 10-7. U drugom poluvremenu Danci su rutinski kontrolirali utakmicu, te na kraju još i povećali svoju prednost. Najbolji u redovima Nexea bio je Halil Jaganjac koji je postigao 10 pogodaka.

Pred Gromovima je sada jako težak zadatak. Žele li napraviti čudo i plasirati se skupinu morat će odigrati svoju najbolju utakmicu još od one povijesne pobjede nad Füchse Berlinom. Obrana treba biti čvrsta kao stijena, a napad brz i eksplozivan. Također, bilo bi vrlo važno postići što više „lakih“ golova (na nepostavljenu obranu protivnika). Nexe definitivno ima kvalutetu za borbu sa Silkeborgom, no to tek treba potvrditi na parketu.

Post je objavljen 28.09.2021. u 12:50 sati.