Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Vinodolska legenda o svetoj Barbari i svetom Jurju

Jedna gotovo zaboravljena legenda govori da je Vinodolskim područjem lutao sveti Juraj (Kapadocija, 275.-285. – Nikomedija, 23. travnja 303.) na bijelom konju u pratnji svete Barbare (sredina 3. stoljeća - kasno 3. ili rano 4. stoljeće). Jednog dana ih je napao zmaj. Možda da je sveti Juraj bio sam sukobio bi se sa zmajem (ne bi mu ni bio prvi put da savlada zmaja), ali pošto je sveta Barbara bila s njim, odlučio je pobjeći. Konj ih je nosio po brdovitom terenu Vinodola sve dok nisu došli do ogromne pukotine. Konj je preskočio pukotinu, međutim, pri doskoku, sveta Barbara je pala s konja i otkotrljala se u dolinu, dok je sveti Juraj doskočio na brdo. Od toga dana sveta Barbara čuva kotlinu, dok sveti Juraj brdo.



Na cesti Ž5062 koja povezuje ceste D3 (kod Fužina) i D8 (kod Selca) nalazi se raskršće s cestom L58081 koja dolazi iz pravca Bribira. Raskršće, s kojeg se pruža lijep pogled na naselje Bribir, udaljeno je od naselja Selce oko dva kilometara.



Nekoliko desetaka metara sjeverozapadno od raskršća nalazi se kapela sv. Barbare.



Kapela sv. Barbare je izgrađena na mjestu gdje se, prema legendi, sveta Barbara otkotrljala u dolinu. Kapela je teško stradala u požaru 2012. godine koji je nošen burom iz Jargova zaprijetio Crikvenici, Selcu i Novom Vinodolskom. Kapela je kasnije obnovljena. Nisam našao previše podataka o kapeli. Od stare crkve, po mom mišljenju, ostao je portal na kojem je ugravirano "1749" (vjerojatno godina izgradnje) te sjeveroistočni zid. Izgleda da je nekada imala veću površinu u tlocrtu.



Od kapele smo krenuli prema cesti Ž5062 te skrenuli desno. Potom smo nakon sedamdesetak metara, pored kapelice, skrenuli lijevo na strmu i usku asfaltiranu cestu.



Cesta se strmo uspinje oko 550 metara do vrha brda na nadmorskoj visini od 255 metara. S brda se pruža lijep pogled na Vinodolski kanal i otok Krk te na naselje Bribir s okolnim poljima.



Na vrhu brda je izgrađena gotička crkva sv. Jurja (11. st.) na mjestu gdje je, prema legendi, sveti Juraj doskočio. Navodno se na jednom kamenu, u blizini crkve, još može vidjeti otisak kopita konja svetog Jurja. Crkva je zadnji put obnovljena 1997. godine.



Oko crkve sv. Jurja vidljivi su ostaci gradine koja je bila nastanjena od oko 1600. do 1100. godine pr. Kr., tj. od srednjeg brončanog doba pa sve do kraja kasnoga brončanog doba. Na lokalitetu je pronađena keramika iz tog doba te drobljeni kamen, ulomci spaljenih kostiju i zemlje. Gradina ima oblik peterokuta u tlocrtu te je djelomično sačuvan dio zida koji negdje doseže visinu i do dva i pol metra. Vidljivi su megalitski blokovi koji su postavljeni unutar područja gradine.



Karta s lokacijama kapele sv. Barbare i crkve sv. Jurja.



Dužina rute 661 m.



Post je objavljen 27.09.2021. u 19:49 sati.