Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

U RH DO SADA IZGRAĐENO 8 356 STANOVA IZ PROGRAMA POS-a


STANOVI POS-a U ROVINJU

U Republici Hrvatskoj je do sada izgrađeno 8 356 stanova u 260 objekta u 80 jedinica lokalne samouprave iz programa društveno poticanje stanogradnje. Ukupna investicijska vrijednost za 8 356 stanova iznosi 4,33 milijardi kuna, a za što je Republika Hrvatska putem poticajnih sredstava uložila 1,12 milijardi kuna.“
Ukupna vrijednost investicije procijenjena je na 24 milijuna kuna od čega poticajna sredstva Republike Hrvatske iznose 5,5 milijuna kuna. Grad Rovinj je osigurao zemljište i komunalno opremanje građevina s priključcima, uključujući i komunalni doprinos, bez naknade. Uz navedeno, Grad Rovinj bespovratno sufinancira i izgradnju građevina s više od 3,8 milijuna kuna.
„Obzirom na činjenicu kako je stambeno pitanje jedno od najvažnijih životnih potreba, a u smjeru pomoći prije svega mladima, zamišljen je sustav POS-a koji i u ovom primjeru potvrđuje svoju višeslojnu vrijednost i opravdanost. U Rovinju se radi o dvije stambene zgrade sa ukupno 28 stanova čija ukupna NKP s pripadajućim spremištima i garažno-parkirnim mjestima iznosi 2.037,29 metara kvadratnih. Predviđena prodajna cijena stana iznosi 1.350 eura po metru kvadratnom.




Mr. Uhlir započeo simbolično radove na objektu POS-a u Rovinju.

Na mjestu izgradnje buduće POS-ove zgrade u Rovinju, u Ulici Ivana Gundulića, 20. rujna gradonačelnik Grada Rovinja dr. Marko Paliaga, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov te državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine mr. Željko Uhlir, u prisustvu predstavnika Grada Rovinja, Ministarstva i APN-a, potpisali su povelju za Programa društveno poticane stanogradnje na području Rovinja. Simbolično je povelja položena u zemlju, čime je i službeno započeta izgradnja POS-ovih, iako ne prvih stanova, u Rovinju.

Do sada je u Istarskoj županiji izgrađeno 393 stanova i to na lokacijama: Bale (12), Buje (6), Buzet (12), Funtana (14), Fažana (12), Labin (41), Novigrad (20), Pula (95), Rovinj (59) i Umag (122).
Trenutno u fazi izgradnje su 444 stana u 16 građevina, i to na lokacijama: Baška - Krk (13), Biograd na Moru (36), Belišće (24), Kraljevica (8), Lovran (30), Šibenik – Bioci (127), Vis (22), Zadar – Crvene kuće A1 (100) i Umag (84).
Do kraja godine planira se započeti izgradnja 96 stanova, 4 poslovna prostora i multimedijalne dvorana, i to na lokacijama: Solin (17), Rovinj (28), Sveti Filip i Jakov (24) i Kutina (27), 4 poslovna prostora i multimedijalna dvorana.


Program POS-a pokrenut je s ciljem da se građanima Republike Hrvatske omogući rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih uz garantiranu kvalitetu i završavanje radova u roku, ali i poticanje razvitka građevinarstva kao multiplikatora općeg razvitka, te povećanja broja zaposlenih. Odgovarajućim stanom u smislu POS-a razumijeva se stambeni prostor koji je primjereno opremljen infrastrukturom, voda, kanalizacija, struja i udovoljava higijensko-tehničkim uvjetima za zdravo stanovanje, veličine oko 35 m2 korisne površine stana za jednu osobu, odnosno za svaku daljnju osobu još oko 10 m2.



Post je objavljen 26.09.2021. u 08:17 sati.