Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/karantenskiblues

Marketing

Australija – Kalifornija: 1-0

Nakon što sam se nedavno vratila u Melbourne nakon malo dužeg izbivanja, bilo me malo strah da će mi Australija biti preizolirana i predosadna, pogotovo u usporedbi s Kalifornijom. Puno poznatih australskih glumaca vraća se u Australiju, pogotovo oni koji imaju manju djecu, jer žele da im djeca imaju normalnije djetinjstvo nego što bi imali u Los Angelesu.

Na pamet mi pada puno usporedbi Australije i Kalifornije, ali evo jedne koja je meni jako važna – kriminal.



Svakome je jasno da je Amerika puna kriminala. Masovne pucnjave u shoping centrima ili školama, oružje na svakom koraku i još puno toga. Obično još kada tražite smještaj u nekoj novog državi ili gradu, upadne vam u oči što se oglašava. Na primjer, kada želite unajmiti ili kupiti stan u Australiji, dobit ćete informacije o kvalitetnim školama koje su u blizini, ili javnom prijevozu, ili shoping centrima. Kada tu informaciju tražiti u Americi, jedna od važnijih stvari koju ćete tamo dobiti je razina kriminala na tom području. Tako možete detaljno proučiti vrste kriminala koji prevladavaju par kilometara okog nekog stana – je li to ubojstvo, oružana pljaška, obiteljsko nasilje, ili tko zna što se još nudi na tom kriminalnom meniju. Takve male stvari govore jako puno u kakvoj ste državi. Stvarno sam puno truda uložila da bih našla stan u kojem se osjećam sigurno i da bude na drugom katu, a ne u prizemlju. Jednom je bila vijest iz malog mjesta u kojem sam živjela o tome kako je jedna cura kroz prozor svog prizemnog stana vidjela beskućnika koji ju je pitao malo vode i ona mu se sažalila jer jer bilo vruće, ali taman dok je ona otišla po vodu, on je upao u stan. Srećom, uspjele je pobjeći, vrištala je ili ne znam već kako se spasila.



Živjela sam u manjem mjestu, Davisu, i stan mi je bio baš na periferiji mjesta, blizu autoputa koji je vodio do Sacramenta. A onda sam jednom vidjela vijesti iz Sacramenta – ljudi su se normalno vozili tim autoputem između moga mjesta i Sacramenta, normalno predveče, vrijeme kada je vrijeme nekog kasnijeg povratka s posla. A onda je nekom idiotu palo na pamet stati pored autoputa i nasumice pucati po autima. Tek tako, iz čista mira. Ubijeno je par ljudi. Takvih idiota me je tamo bilo strah.

Ili žena vozi auto, ima malog sina na autosjedalici iza sebe i stariju kćer koja sjedi pored nje. Neki idiot joj na cesti presjeca put i ona mu kroz prozor pokaže srednji prst kad ga je pretekla i mislila da ga se riješila. Onda iznenada začuje neki potmuli tutanj i kako je mislila da joj je pukla guma, stane sa strane. I dok je ona provjeravala gume, čuje kako starija kćer iz auta vrišti – onaj idiot je iz auta ispalio hitac pištoljem i taj hitac je probio auto sa stražnje strane i pogodio njezinog sina u autosjedalici. O takvim idiotima govorim, takvih idiota s oružjem me bilo strah. Zbog toga sam ja u Americi bila super ljubazna, nisam se živcirala ni zbog koga, trudila sam se ne dignuti tlak nikome, i ako sam mislila da je netko preživčan, samo bih se makla. Nikad ne znaš tko ima oružje ili koga ćeš sasvim slučajno naljutiti. Ali iskreno, nikada nisam imala probleme i neugodnosti, tako da vjerojatno Amerika nije tako loša.



Ili da, doživjela sam jednom nešto čudno. Svaki dan sam vozila biciklu jer je Davis super biciklistički friendly grad. I tako jednom jurim putem kojim ne idem često, ali ga koristim kada se želim iznojiti, voziti brzo jer na drugim mjestima moram paziti na ljude koji se šetaju. Ne vraćam se kući svojom redovnom stazom kroz šumicu i naselje, gdje obično bude više šetača, nego vozim na perfieriji mjesta, uz cestu s autima, gdje je biciklistička staza nešto uža, na jednoj strani su polja koja se prostiru do unedogled a na drugoj strani, dosta povučene od ceste lijepe kalifornijske kuće koje su sve nekako drugačije, kreativne, originalne. Vozim dosta brzo, nema puno auta, skoro nikoga na cesti osim mene, super prilika za dobru rekraciju i preznojavanje. Onda mi prilazi neki sivi terenac i vozi uz mene. Na cesti smo samo ja i on. Ne mogu vidjet kroz prozor, samo vidim da konstanto vozi uz mene, i nisam sigurna je li on to usporio ili ja vozim jako brzo. Nisam sigurna koliko dugo smo tako vozili paralelno jedno uz drugo, sami na cesti, ali čini mi se da mi se totalno prilijepio i to mi postaje čudno. Brzo sam zakočila i naglo usporila, pustila sam ga da vozi malo ispred mene i razmišljala da skrenem dok još mogu, dok je još bila jedna manja ulica s kućama s obje strane, jer bih uskoro izašla na cestu put bez kuća, potpuno van mjesta. I taman kad sam neko vrijeme vozila sporo i trudila se napraviti veći razmak između nas, nema drugih auta, on je ubrzao i na križanju na kojem bih ja trebala skrenuti lijevo, on skreće desno i potpuno mi nestaje s vida. Samo sam ubrzala i odvezla se kući. Ne znam da li sam to umišljala, ali čitala sam na vijestima kako je nekoliko žena u Kaliforniji nestalo dok su se vozile biciklom, pa sam bila oprezna. Eto, takvih idiota se bojim.

Čak sam se jednom na bicikli izgubila u Sacramentu, ne sjećam se što mi je bilo s mobitelom da nisam mogla koristiti kartu ili geo informaciju, ali morala sam stati u nekom lošijem dijelu grada, jako blizu nasipu rijeke gdje je puno beskućnika. Bili su tamo neki mladi crnci, držali su se ko neki opasni frajeri ili možda imam predrasude, ali nisam se baš osjećala sigurno. Samo sam ih pitala jeli to slijepa ulica, jer sam se stalno vozila u slijepe ulice i nisam mogla izaći na glavnu cestu. Nešto su promrmljali i pokazali rukom, nisu baš bili pretjerano srdačni ili prijateljski, izgledalo je kao da nešto kriju ili kao da sam upala u nešto gdje mi nije bilo mjesto. Samo sam nastavila voziti glavnom cestom da se što prije maknem iz tog dijela grada. A eto, za njih čak ni ne mogu reći da su idioti, tko zna kakav im je život i što je od njih napravio, ali u ovom slučaju sam sebi rekla da sam zamalo ispala pravi idiot i dovela se u opasnost.



U svakom slučaju, osjećam se sigurnije u Australiji. Zamisli samo, u Melbourneu si, vraćaš se kući nakon ponoći, koristiš javni prijevoz, a to je tu uglavnom vlak-metro. Vlak je poluprazan i strah te. Vlak krene i onda vidiš – na svakoj stanici je po nekoliko, dva ili više, policajca koji iz vana gledaju unutra, svaki put kad vlak stane, oni brzo hodaju i gledaju kakva je situacija u vlaku, spremni ući ako vide nešto sumnjivo. Za sada ne ulaze, ali osjećaš se sigurno jer put između stanica nije dug i uvijek vidiš policajce na svakoj stranici. Nisam sigurna je li to tako svako večer, jer ne idem često vlakom poslije ponoći, ali u Australiji se možeš osjećati sigurno. Naravno, ima i tu idiota, par cura je ubijeno i to je bila velika vijest, ali općenito sve je zapravo dosta sigurno.



Sjećam se što mi je pričala prijateljica koja se nedavno vratila u Australiji nakon što je godinama živjela u Houstonu, u Texasu – svako veče bi iz stana čula pucnjavu, a živjela je u sasvim normalnom kvartu. Ne baš ugodna situacija. Jedna stvar koju sam ja otkrila na poslu u vezi sigurnosti čim sam stigla u Ameriku su emailovi koje bismo dobivali od policije. Ti emailove bi stizali u prosjeku jednom mjesečno i išli bi nekako ovako: Trenutno je sumnjivac s oružjem u tom i tom dijelu grada, molimo vas da ne idete tamo. I onda bi nakon nekog vremena stigla druga obavijest: Sumnjivac s oružjem u tom i tom dijelu mjesta je otklonjen, situacija se normalizirala i možete ići tamo. Ili bi to bio neki drugi kriminal - cura sexualno napadnuta, neki golać viđen kako se pokazuje ženama i slično, ali glavno da znaš u kojem dijelu mjesta se događa nešto loše i taj dio izbjegavaš na neko vrijeme, uvjeren da će to riješiti policajci koji su upravo na terenu. Kriminal u Americi stvarno ima puno nijansi sive, zapravo ne znaš koliko vrsta kriminala ima dok ne dođeš tamo.

Ali naravno, ovo sve nije da bih ikome utjerala strah – Amerika je i te kako zanimljiva zemlja, raznovrsna, luda, ali zanimljiva. Ali kad se radi o sigurnosti, Australija vodi. Vjerojatno čak i nije 1:0 za Australiju, nego bi prije bilo 10:0! Aussie Aussie Aussie Oi Oi Oi!

P.S. Sve slike su iz Sakramenta.



Post je objavljen 26.09.2021. u 06:00 sati.