Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vkrnic

Marketing

Put u nigdje

Moje pravo je znati, pitati, provjeriti. Vođen misli želim i imam pravo znati . Poslao sam upit u desetak gradova, turističkih zajednica i agencija s ciljem da spoznam koliko i što pitani nude osobama s invaliditetom. Cilj je bio provjeriti pristupačnost, transparentnost, prilagođenost i volju pitanih gradova da odgovore na jednostavan upit.
Pitao sam
Pitanje za sve je bilo jednako.
„Poštovana/ i
s desetak prijatelja Osoba s invaliditetom u invalidskim kolicima (opp., sedam je otežano pokretno bez invalidskih kolica)odlučili smo ići na putovanje.. Putovanje bi bilo u studenom 2021 godine Zanima ponuda Vaše agencije/ zajednice vezana uz navedeno.. Naime budžet s kojim raspolažemo za put je oko 30 tisuća kn. Zanima me ponuda Vašeg grada i agencije/ grada da aktivno provedemo odmor putujući i istražujući Vaše mjesto. Zanima me što Vaš grad/ mjesto može ponuditi desetak osoba s invaliditetom u navedenom iznosu. Molim Vas da u povratnoj ponudi bude predviđena smanjena pokretljivost OSI( smještaj, prilagođenost obilazak samog mjesta...) .Postoji li adekvatna pristupačnost bar u većinu objekata iz ponude?
Unaprijed se radujem odgovoru, kao i mogućnosti da upoznamo Vaš grad.
Srdačno Vanja Krnić“
Odgovore sam očekivao pisanim putem. Prvi mi je poslao Zadar, a prvi telefonski poziv bio je od Vere Pudić, gospođe iz mog Slavonskog Broda. Nije joj bilo jasno zašto imamo toliko „para“ za obilazak grada. Kratko mi je objasnila da možemo u Muzej tambure, pa Spomen dom Dragutina Tadijanovića. Osupnut znanjem i pripremljenosti gospođe Pudić, koja je ponudila i da se proba organizirati prijevoz. Ljubaznost me kupila i samo znanje gospođe o položaju osoba s invaliditetom. Na neki način drago mi je da i u mome gradu postoje ljudi koji znaju, žele i mogu pomoći premda bila riječ o „putovanju“ u turističko istraživačke svrhe.
Također , izostavila je u potpunosti papirnato plišanu rodu , rad nepoznatog krpara iz turističke rute. Hvala joj. Slavonski Brod i prilagođenost još uvijek su dva suprotna pojma, ali napredak u komunikaciji i prilagodbi je tu. Nadam se da prilagodba neće trajati kao obnova Zagreba. Prilagodba kad i što više bude jednosmjerna, nego uključiva dogodit će se i to. Svim objektima bar na Korzu moći će pristupiti svi OSI bez obzira bili oni u kolicima ili ne. Šalim se ovim nemoguće je naći i jedan u potpunosti pristupačan objekt na Korzu.
Slavonski Brod slavodobitno pokazuje jedan djelomično prilagođeni novoizgrađeni stan za „ OSI“ u invalidskim kolicima. Pošto sam i sam osoba sa 100% invaliditetom, upit, gdje što i kako dovodi do bezbroj novih neprelaznih zidova. Pošto hodam, nisu OSI samo oni u invalidskim kolicima, što je s onima koji su trajno vezani za krevet i tuđu pomoć ni ne usudim se ni pitati. Korona nas sve već izluđuje, a što je s onima koji i bez korone žive u izolaciji?
Zadar
Grad u Dalmaciji koju je malo teže povezati s pristupačnosti osoba s invaliditetom drugi je odgovorio iznimno kvalitetno, čak su i mapu poslali.
„Kao turističko odredište s višestoljetnom tradicijom, Zadar je grad otvoren za sve putnike. Grad Zadar i zadarska Turistička zajednica uz veliku pomoć od strane udruga osoba s invaliditetom iz Zadra pristupili su EU projektu pod nazivom Tourism4All, koji je koordiniran u suradnji sa zadarskim Upravnim odjelom za EU fondove. Projekt je posebno osmišljen za osobe s invaliditetom i ima za cilj predstaviti ljepote grada, gradske atrakcije i druge sadržaje pogodne za invalide te lokacije i rute koje se mogu posjetiti.“ Izvor: https://zadar.travel/hr/istrazi/pristupacnost-u-zadru/
Zašto moj grad nema sličnu bar ponudu ili mapu, a oko nas ni kamena ni planine. Zadar je očigledno shvatio važnost osoba s invaliditetom. Za temeljitiju ponudu uputili su me na agenciju. Cilj je ostvaren i predstavljena pristupačnost jednog grada s upitom, Svojevremeno je naš grad izdan „Vodič za osobe s invaliditetom“ u Slavonskom Brodu, tad je bilo pristupačno samo 20ak % objekata.
Đakovo
„Poštovani gosp. Krnić,
zahvaljujemo na Vašem upitu, shodno istome šaljemo Vam sljedeće informacije:
Ponudu / Aranžman Vam može dati turistička agencija Orion Tours iz Đakova koja je i u prilogu ovog e-maila. TZ-ovi su neprofitne organizacije, ne smiju obavljati gospodarsku djelatnost, dakle turistička agencija je ta koja može naplatiti aranžman.
2. Ponudu / Aranžman možete očekivati sljedeći tjedan te će turistička agencija Orion Tours biti slobodna kontaktirati Vas za dodatne informacije.
3. Korisne informacije / Pristupačnost s obzirom na invaliditet:
- Katedrala sv. Petra - moguć ulaz i razgledanje osoba u invalidskim kolicima i osoba smanjene pokretljivosti
- Državna ergela Đakovo - moguć ulaz i razgledanje osoba u invalidskim kolicima i osoba smanjene pokretljivosti
- Muzej Đakovštine - moguć ulaz i razgledanje osoba u invalidskim kolicima i osoba smanjene pokretljivosti (prizemlje i kat)
- Mogućnost jahanja - obrt Equijoy, obrt za terapijsko jahanje i promicanje kvalitete života i zdravlja. „
Đakovo kao manji grad ima što za ponuditi Osobama s invaliditetom. Nisam napisao ni kad bi točno išao, ali ponuda je u pripremi
Pula
Iz Pule su poslali linkove prilagođenih objekata, ne mogu se pohvaliti da ih ima baš puno.
„Poštovani,
u nastavku Vam šaljemo linkove web stranica hotela koji su prilagođeni za ugošćivanje osoba s invaliditetom: Hotel Amfiteatar , Hotel Pula , Hotel Park Plaza Histria . Što se tiče razgledavanja kulturnih i povijesnih znamenitosti grada Pule možemo Vam preporučiti posjet Povijesnom i pomorskom muzeju Istre , Amfiteatru, galeriji arheološkog muzeja Sveta Srca i galeriji C8, za dodatne informacije o navedenim lokacijama možete poslati upit na e mail info(at)ami-pula.hr ili broj telefona 052/ 351 - 300. Isprike na kasnijem odgovoru, nadamo se da ćete uživati tijekom posjeta našem gradu.

--
Kontaktirali su me još i Osijeka, Karlovca. Uglavnom svi su me determinirali kao odlučnog putnika s devet iako ne znam kojih imenom i prezimenom suputnika. Svakako bi odabrao Zadar, iako je Zagreb po prilagođenosti bar 99 godina ispred nas. Umalo sam otišao na put, a da se od papirnato plišane rode nisam pomakao ni bliže ni dalje. Temeljno ljudsko pravo je pravo na slobodu kretanja, ali ono postaje upitno s pandemijama, ne brigama lokalnih zajednica, ako i postoji ista ona je samo pro forme.
COVID 19 traje već podosta i slobodu kretanja sveo je na minimum iako isti pogađa sve.
„Prema podacima HZJZ, 26. siječnja. 2021. je bilo ukupno 225.648 zaraženih osoba, od čega je bilo 26.811 osoba s invaliditetom. Od 4684 osoba umrlih od posljedica COVID-19, njih 1766 bile su osobe s invaliditetom.“
Izolacije i prestanak odvijanja rehabilitacijskih, socijalnih i obrazovnih programa za različite kategorije djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom već jest, a tek će pokazati( već pokazuje) svoje posljedice na području fizičkog, psihičkog, emocionalnog i socijalnog zdravlja pojedinaca i cijelih obitelji. Redovite zdravstvene potrebe osoba s invaliditetom su stavljene u drugi plan već podosta vremena.
Naravno moje putovanje otpada iako umalo da odem zbog ljubaznosti svih. Poželjan bi bio neki sponzor i da nađe još samo devet OSI za put.


Post je objavljen 24.09.2021. u 11:04 sati.