Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marinkupresak

Marketing

Može li refurbished računalo biti pouzdaniji izbor od novog?

Refurbished računalo: prednosti kupnje obnovljenih računala

Postoje mnoge prednosti odabira refurbished računala umjesto novih. Najočitiji je, naravno, novac – kupnjom refurbished računala značajno ćete uštedjeti nego ako kupujete novo po redovnoj maloprodajnoj cijeni. Osim financijske, obnovljena računala imaju i brojne druge pozitivne strane. Za početak, tu je ona ekološka: refurbished računala doprinos su zaštiti okoliša u doba koje zahtjeva da se čovječanstvo odvikne od bjesomučnog trošenja sve manje dostupnih resursa i okrene reciklaži onoga s čime već raspolaže. Odabirom obnovljenog računala bez sumnje se smanjuje količina i dalje funkcionalnih uređaja koji bi inače završili i istrunuli na nekom otpadu.

S druge strane, iako zvuči kontradiktorno, refurbished računala često se pokazuju mnogo pouzdanijima i manje sklona kvarovima od potpuno novih koja su tek pristigla iz dućana. Prije nego što to pobliže rastumačimo, valjalo bi krenuti od objašnjenja što je uopće refurbished računalo.

Ne gubimo se u prijevodu: „refurbished računala“ su obnovljena računala

Poput mnogih drugih pojmova, naziv „refurbished računalo“ ustalio se u našem svakodnevnom jeziku i kao takav se redovito koristi na domaćem tržištu računalne opreme. Možda će se uskoro umjesto refurbished računala sve više govoriti (i pisati) o „obnovljenim računalima“, no zasad se još uvijek zadržavamo na angliziranoj verziji.


Dakle, refurbished računalo je u najvećem broju slučajeva uređaj koji je ili korišten, ili je vraćen u trgovinu kao neispravan. Iako se za tržište ne može tvrditi da je ekološki osviješteno, ono u svakom slučaju funkcionira na ostvarivanju zarade, a time i na smanjenju škartirane robe i njezinom ponovnom vraćanju u prodaju. Stoga, refundirani kompjuteri najčešće ne završavaju u smeću, već prolaze razne dijagnostičke testove, nužne popravke, temeljita čišćenja i ponovna pakiranja, postajući na taj način refurbished računalima – profesionalno obnovljenim računalima koja bi bez ikakvih problema mogla proći kao nova. Laptop ili PC koji nije prošao nijedan od ovih koraka, ne može se zvati refurbished računalom, već je naprosto riječ o korištenom kompjuteru.

Od certifikata do oznake kvalitete: razne vrste obnovljenih računala


Na sceni refurbished računala pritom postoje različite klasifikacije koje upućuju na načine na koje su računala obnovljena. Gotovo svi proizvođači računala osim novih u ponudi imaju i refurbished računala, koja sami obnavljaju, testiraju i prodaju uz jamstvo da uređaj radi besprijekorno i da uglavnom ima možebitna manja vizualna oštećenja. Takvo Manufacturer Certified Refurbished računalo možda neće biti u izvornom pakiranju, ali dolazi sa svom originalnom opremom i uz jamstvo proizvođača. Na stepenici niže nalazimo Certified Refurbished računalo, koje je popravljeno, testirano i ovjereno od strane ovlaštenog prodavača računalne opreme, i najčešće na tržište dolazi pod istim uvjetima kao i računala obnovljena od strane proizvođača.


Konačno, refurbished računala koja na identičan način u opticaj stavljaju treće strane, nose oznaku Refurbished računalo. Trgovine koje se bave maloprodajom takvih uređaja, u ponudi najčešće imaju refurbished računala koja dolaze u različitim stanjima, što se povratno odražava i na njihovu cijenu. Primjerice, online trgovina OutletClick.com nudi refurbished računala koja su, ovisno o stupnju vidljivih površinskih oštećenja, podijeljena u nekoliko razreda unutar razrađenog sustava ocijenjivanja. Primjerice, A+ refurbished računalo izgledom nalikuje novom uređaju, uz minimalne kozmetičke greške, dok se na drugoj strani spektra – ispod A i A- refurbished računala – nalazi refurbished računalo B kvalitete, s oštećenjima poput napuknutog kućišta ili ogrebotina na zaslonu koje pritom ne smetaju pri upotrebi.

Iako riječ „oštećenje“ može izazvati negativan dojam, valja podsjetiti da je refurbished računalo već korišteno, ali obnovljeno računalo koje svoj Refurbished status zarađuje samo ako je potpuno funkcionalno i radi kao novo. Ukoliko vam vanjski izgled ne igra presudnu ulogu, a želite uštedjeti nešto novca, doista nema razloga da refurbished računalu ne date priliku.

Refurbished računalo je testiran uređaj koji „radi kao urica“


Vratimo se početku ovog teksta i pojašnjenju sablažnjive izjave da refurbished računalo može biti puno pouzdanije i često ispravnije od potpuno novog uređaja.

Kada je riječ o proizvodnji elektroničkih uređaja, većina proizvođača jednostavno nema vremena i kapaciteta pomno testirati sve što proizvede, pa se ručno ispituju samo nasumično odabrani modeli. Bez obzira na kvalitetu proizvođača, mali dio uređaja će uvijek imati neki problem, bilo da je riječ o neispravnoj komponenti, grešci prilikom sastavljanja, oštećenju pri prijevozu ili gotovo neprimjetnoj ogrebotini. Većina refurbished računala su novi uređaji koji su vraćeni upravo zato jer su kupci primijetili neki problem, a proizvođač ili neka treća strana koja se profesionalno time bavi prepoznali su kvar, obavili potrebne popravke i pomno testirali proizvod. Kada kupujete refurbished računalo, problem je već riješen, pri čemu možete biti sigurni da su i drugi mogući kvarovi već prepoznati i uklonjeni prilikom temeljitih provjera. S druge strane, refurbished računalo je jednostavno proizvod koji je vraćen jer je kupac promijenio mišljenje ili nije bio zadovoljan kupljenim. Takva refurbished računala ni ne prolaze kroz nikakve popravke, već praktički dobivate potpuno novi proizvod.

Stoga, uz kupnju obnovoljenih računala ne samo da štedite novac, već uz garanciju dobivate potpuno funkcionalne uređaje koje možete početi bezbrižno koristiti odmah nakon uključivanja.



Post je objavljen 22.09.2021. u 14:53 sati.