Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne kićenice

Bitka za Baltimore – 'gusarsko gnijezdo'

Ratu se bližio i nazirao kraj, Britanci su napali Maryland kako bi osigurali dobre pozicije za pregovore o miru.

Porazili su američke postrojbe kod Bladensburga, opljačkali Washington i zapalili 'Bijelu kuću' (osveta za York – Toronto), a onda su krenuli na Baltimore i zaglavili …

Bitka za Baltimore zapravo su tri bitke: bitka na Norh Pointu, bitka na brdu Hampstead i bitka za utvrdu McHenry. U sve tri bitke britanske (anglo-kanadske) postrojbe pretrpjele su velike gubitke, a ni jednu pobjedu nisu upisale.

Naime, cijelo-noćnim bombardiranjem (batiranjem brodskim topništvom) utvrde McHenry samo su dodatno ujedinili i emotivno zbližili Amerikance.

Upravo tada, u batiranju utvrde i tvrdoglavom kontrabatiranju branitelja utvrde, rodila se za Amerikance 'zastava posuta zvijezdama' i nacionalna himna.

Te noći svi su strahovali, djeca, stanovnici Baltimorea … nitko spavao nije, jer ako padne utvrda pada i grad, a padaju i SAD. Doista, utvrda je trebala pasti pod količinom ispaljenih topovskih granata i raketa s britanskih brodova, ali kako to uvijek biva, malobrojni branitelji utvrde baš su se zainatili i uporno branili te pri tomu i kontrabatirali britanske brodove.

Ujutro, kad su se dim i magla razišli svi su pitali: O reci, možeš li vidjeti u ovo rano svitanje ono što smo tako ponosno pozdravljali u posljednjem sjaju sumraka …vidiš li široke pruge i svijetle zvijezde na bedemima koje svi gledamo …?

Odgovor je bio: 'Zastava širokih pruga posuta zvijezdama još uvijek se visoko vijori!!'

Radost neopisiva, sreća najveća zahvatila je Amerikance, a potpuno razočarenje britanske mornare i vojnike … britansko ratno brodovlje podiglo je sidra i zauvijek nestalo iz voda Baltimora.

Na slici ispod odore su nekih od postrojbi koje su sudjelovale u bitkama za Baltimor 1814.




Post je objavljen 19.09.2021. u 15:27 sati.