Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKA KOMISIJA TRAŽI NOVA RIJEŠENJA ZA IZAZOVE CARINSKE UNIJE



EKSPLOZIJA eTRGOVINE ZAHTIJEVA NOVU USKLAĐENOST
SIGURNOST I ZAŠTITU




Europska komisija najavila je 17. rujna pokretanje nove posebne skupine sa zadatkom identificiranja inovativnih rješenja za najhitnije izazove s kojima se suočava Carinska unija EU."Grupa mudrih osoba o izazovima s kojima se suočava Carinska unija" savjetovat će institucije EU -a i države članice o tome kako se pripremiti za nove poslovne modele i tehnološki razvoj te kako učinkovito upravljati Carinskom unijom kako bi se osigurali agilni i robusni carinski procesi za ubrzanje na digitalni i zeleni prijelaz.

EU IMA 15 POSTO SVJETSKE TRGOVINE

EU je najveći trgovinski blok na svijetu s 900 milijuna pošiljaka godišnje vrijednih oko četiri bilijuna eura što čini više od 15 posto svjetske trgovine. EU slijede Sjedinjene Američke Države i Kina.. Uvoz iz trećih zemalja u EU 2019. dosegnuo je više od 2 bilijuna EUR, što je poraslo s 1 bilijuna EUR 2004. i 1,5 bilijuna EUR 2008. godine Posljednjih godina velik dio tog uvoza dolazi iz e-trgovine. Tijekom 2019. bilo je više od 2 000 carinskih ureda EU-a, koji rade 24 sata dnevno i 365 dana u godini kako bi upravljali tom količinom međunarodne trgovine, postupali su s uvozom, izvozom ili provozom u količini s više od 868 milijuna proizvoda. Izlazak Ujedinjene Kraljevine iz carinske unije EU-a dodatno je povećao radno opterećenje carinskih tijela EU-a, što je dovelo do znatnog porasta carinskih deklaracija koje treba obraditi. Digitalizacija, globalizacija i promjenjiva priroda trgovine predstavljaju nove mogućnosti, ali i nove izazove. Učinkovito carinjenje i kontrole bitni su za zaštitu građana i poduzeća EUa, dok istodobno omogućuju legitimnu trgovinu koja je ključna za rast i oporavak.

Tijekom pandemije bolesti COVID-19 carina je brzo djelovala i imala ključnu ulogu u ubrzanju isporuke hitne i vitalne robe te kontroli opasnih tvari na bilo kojoj točki vanjske granice EU-a. U njima se prednost dalo isporuci osobne zaštitne opreme, medicinskih proizvoda i lijekova te opskrbi hitnom hranom i stokom u slučaju nestašice u nekoliko država članica EU-a. Carina EU-a uložila je zajedničke napore u kontrolu izvoza cjepiva protiv bolesti COVID-19.

POTRAŽNJA ZA UBRZANJEM ZAKONITE TRGOVINE

Unatoč svojim uspjesima, carinska unija suočava se s brojnim rastućim izazovima koji zahtijevaju njezinu modernizaciju kako bi se ubrzala dvostruka zelena i digitalna tranzicija. Eksplozija e-trgovine predstavlja carini priljev malih pošiljaka s novim financijskim i krivotvorenim rizicima te rizicima u pogledu usklađenosti, sigurnosti i zaštite. Zeleni plan EU-a znači dodatna stroga zakonodavstva u području okoliša te usklađene i ojačane norme. Misija carine širi se i države članice dovode do svojih ograničenja u pogledu kontrolnih kapaciteta. S druge strane, sve je veća potražnja za boljim olakšavanjem i ubrzanjem zakonite trgovine, a da se pritom ne zanemare zaštita od financijskih i nefinancijskih rizika građana EU-a, kao i od nepoštenih jednakih uvjeta za poduzeća iz EU-a i njihove međunarodne konkurente.
Paolo Gentiloni, povjerenik za gospodarstvo, rekao je: „Da bismo se na odgovarajući način pripremili za budućnost Carinske unije, potrebne su nam nove ideje ljudi s bogatim iskustvom i znanjem, koji su navikli razmišljati izvan okvira. Radujem se prijedlozima grupe o tome kako carina može raditi učinkovitije u korist naših građana i poduzeća. ”
Kako bi potaknula „razmišljanje izvan okvira“ u raspravi EU-a o budućnosti carinske unije, Komisija poziva vanjsko stručno znanje i osniva „Skupinu stručnjaka za izazove s kojima se suočava carinska unija“ (WPG). Primarna uloga Skupine bit će promišljanje o razvoju inovativnih ideja i koncepata te izrada izvješća koje doprinosi općoj međuinstitucijskoj raspravi o budućnosti carinske unije. U izvješću bi trebalo utvrditi ideje za carinske reforme koje bi koristile državama članicama EU-a, EU-u u cjelini i društvu u cjelini. Skupina će svoje izvješće pripremiti potpuno neovisno.

ZADACI RADNE SKUPINE

Skupina stručnjaka pozvana je da razmotri sljedeće ključne teme:
1. E-trgovina
2. Upravljanje rizicima
3. Učinkovito upravljanje carinskim sve većim rasponom nefinancijskih zadaća
4. Buduća upravljačka struktura

Skupina se sastoji od 12 članova. Članovi se imenuju u osobnom svojstvu te djeluju neovisno i u javnom interesu. Glavni direktori carine bili su pozvani da glavnom direktoru TAXUD-a predlože imena neovisnih osoba za Skupinu mudraca. Sudionici skupine stručnjaka odabrani su kako bi se, gdje je to moguće, osigurala odgovarajuća geografska, rodna i profesionalna ravnoteža. Članovi Skupine imaju iskustvo u javnom ili privatnom sektoru te u carinskim pitanjima, e-trgovini, upravljanju rizicima, međunarodnom lancu opskrbe, IT sustavima i analitici podataka o unutarnjem tržištu i međunarodnom trgovinskom pravu. Članovi se imenuju na razdoblje od devet mjeseci. Skupina je formirana, a voditi će je
bivša ministrica vanjskih poslova, Europske unije i suradnje Španjolske, Arancha González Laya, uz podršku potpredsjednice Mateje Vraničar Erman, savjetnice slovenskog ministra vanjskih poslova i bivšeg ministra financija.
Članovi, koji dolaze iz politike, industrije, trgovine i akademske zajednice, dostavit će konačno izvješće koje će informirati međuinstitucionalnu raspravu do proljeća 2022. Svi članovi sudjelovat će osobno.
Skupina će obavješćivati države članice i Komisiju o napretku svojeg rada. Informacije dostavljene državama članicama i Komisiji trebale bi se posebno usredotočiti na e-trgovinu i upravljanje rizicima s obzirom na hitnu potrebu za rješenjima u ta dva područja.


U Skupini od 12 stručnjaka za carinu su po jedna osoba iz Francuske, Njemačke, Češke, Slovačke, Belgije, predsjednica je iz Španjolske, zamjenica iz Slovenije... ali u Skupini nema nijednog imena iz Hrvatske!




Post je objavljen 19.09.2021. u 11:39 sati.