Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne kićenice

Bitka kod Bladensburga – najveća sramota Američke vojske u povijesti (još i danas)

Tijekom britanske vojne kampanje nazvane Chesapeake u Anglo-američkom ratu 1812. Američka vojska doživjela je i pretrpjela najteži poraz koji je rezultirao gubitkom glavnog grada Washingtona.

Jedina nekakva 'svijetla točka' u toj sramotnoj bitci za Amerikance bili su američki mornari i marinci pod zapovjedništvom američkog komodora Joshue Barney (300 mornara i 103 marinca) koji su zaustavili napad britanskih snaga u svojem području obrane.

Sramota je najvećim dijelom krivnja brigadnog generala William H. Windera koji je izdao cijeli niz zbunjujućih zapovijedi Američkim postrojbama, ali i kukavičko ponašanje postrojbi milicije Marylanda koje su bez ispaljenog metka napustile bojište pod izlikom spašavanja obitelji.

Odore američkih marinaca (USM) plave su boje ukrašene vezicama na manžetama i čipkom na reverima kaputa te podsjećaju na odore američkog pješaštva iz 1810.

Časnik marinaca na glavi nosi šešir s nagibom, a dočasnici i vojnici nose vojnički shako kapu. Časničke kićenice izvezene su zlatnim koncem (španjolski žuta), a dočasničke i vojničke su žute boje.

Odore milicije Maryland (u to doba milicija Marylanda bila je najopremljenija od svih američkih milicija tadašnjeg doba) su plave boje, a po kroju podsjećaju na one iz 1810.

Časnici milicije imaju na reverima kaputa čipku crne boje, a epolete su za časnike i dočasnike izvezene srebrenim koncem. Suvratnici milicije Marylanda su crvene boje, a na glavama nose vojničke shako kape ili šešir tipa Tombstone.

Dakle, u bitci kod Bladensburga došlo je do sukoba profesionalnih postrojbi na engleskoj strani i američkih postrojbi uglavnom ustrojenih od pripadnika milicije i potpuno neiskusnih dragovoljaca (osim marinaca čak su i mornari bili bez bojnog iskustva).

Britanske postrojbe tijekom bitke uporabile su rakete tipa 'Congreve', koje su bile skroz neučinkovite, ali su dobrano prestrašile američke vojnike koji su po prvi put vidjeli takvo oružje.
Post je objavljen 18.09.2021. u 12:27 sati.