Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

San Giovanni di Duino – naselje uz kraški fenomen

San Giovanni di Duino (Sveti Ivan od Duina - 141 stanovnika) je naselje koje je u sastavu općine Duino-Aurisina (pokrajina Trst, Furlanija-Julijska krajina). Naselje se nalazi na cesti SS14 (Strada statale 14 della Venezia Giulia) koja povezuje Mestre (Venecija, VE) i talijansko-slovensku granicu blizu naselja Pesek di Grozzana (San Dorligo della Valle, TS).



Auto smo parkirali na parkiralištu "Parcheggio Chiesa di San Giovanni in Tuba e risorgive del Timavo" (Parkiralište crkve sv. Ivana u Tubi i izvora Timave). Parkiralište se nalazi u zapadnom dijelu naselja San Giovanni di Duino, zapadno od ceste SS14.



S parkirališta smo krenuli prema jugoistoku i ubrzo stigli do crkve sv. Ivana u Tubi (chiesa di San Giovanni in Tuba).



Crkva sv. Ivana u Tubi iz 15. stoljeća predstavlja rijedak primjer gotike s koruškim stilom u regiji. Izgrađena je po nalogu obitelji Walsee na mjestu ranokršćanske bazilike i benediktinskog samostana izgrađenog prije 1000. godine, a u antici se na tom mjestu nalazio rimski hram. Od ranokršćanske bazilike je sačuvan zid i mozaik iz 5. stoljeća. Uz sjeverni zid, u prvoj polovici 17. stoljeća, podignut je zvonik. Crkva je stradala tijekom Drugog svjetskog rata nakon kojeg je djelomično obnovljena. U unutrašnjosti crkve se nalazi i nadgrobni spomenik iz 12. stoljeća, natpis iz 1113. godine te iznad sakristije mali lapidarij s odljevima drevnih natpisa otkrivenih na tom području, koji su danas zazidani u vanjski zid apside crkve. Među njima je jedan posvećen rimljaninu Caiusu Semproniusu Tuditanusu koji je pobijedio Histre u bitci na rijeci Timava 129. godine pr. Kr., i Herkulesu.



Zanimljivo je da se u apsidi nalazi vegetacija s malim izvorom.



Toponim "Tuba" možda potječe od tumbe, s obzirom na nadgrobne spomenike pronađene na tom mjestu, ili od latinske riječi tuba koja označava prirodni ili umjetni vodovod, s obzirom na blizinu izvora rijeke Timave.



Pored crkve sv. Ivana u Tubi nalazi se jedan od izvora rijeke Timave (Bocche del Timavo – Usta Timave) koja je dugačka oko 2 kilometara i utječe u Tršćanski zaljev. Rijeka Timava je zanimljiv kraški fenomen i smatra se najkraćom rijekom Apeninskog poluotoka koja se ulijeva u more.



Nakon 33 kilometara podzemnog toka najduža slovenska ponornica rijeka Reka ponovno izvire kao rijeka Timava. Rijeka Reka izvire kod Turkovih škulja na južnoj strani Snežnika blizu naselja Klana u Hrvatskoj, a nakon toka od 54 kilometara kroz Sloveniju ponire u Mohorčičevu jamu u Škocijanskim jamama.



Dalje smo nastavili preko brane i ubrzo došli i do druga dva izvora rijeke Timave, od kojih je drugi ograđen.



Nastavili smo cestom prema sjeveroistoku i nakon nekoliko desetaka metara skrenuli desno na makadamsku cestu.



Nakon četrdesetak metara smo došli do spomenika brigadi talijanske vojske Lupi di Toscana (Vukovi Toskane) koja je u svibnju 1917. godine vodila bitku s vojskom Austro-Ugarske Monarhije oko naselja San Giovanni di Duino.



Nakon što smo se popeli do kipova dva vuka, spustili smo se strmim putom sve do makadamske ceste s kojom smo nastavili dalje do zadnjeg izvora.



Vratili smo se nazad makadamskom cestom pedesetak metara te skrenuli desno na šumski put.



Šumski put dijelom prolazi po, vjerojatno, antičkoj cesti na kojoj se vide brazde u stijeni stvorene s kotačima zaprežnih kola.



Šumskim putom smo došli do makadamske ceste na kojoj smo skrenuli lijevo.



Nakon stotinjak metara stigli smo do ceste SS14 koju smo napustili na prvom raskršću tako što smo skrenuli desno na cestu SR55 (strada regionale 55 dell'Isonzo) koja povezuje San Giovanni di Duino i Goricu.



Na raskršću se nalazi stara kamena oznaka za nulti kilometar ceste SR55.



Nekoliko metara od raskršća, s desne strane ceste, nalazi se stepenište koje vodi do crkve sv. Ivana Krstitelja (chiesa di San Giovanni Battista).



Crkva je izgrađena 1932. godine. U niši na pročelju crkve se nalazi kip sv. Ivana Krstitelja. Pored crkve se nalazi zvonik sa satom koji je trijemom povezan s crkvom.



Nekoliko metara jugozapadno od crkve nalazi se spomenik zapovjedništva 3. Armije talijanske vojske, s natpisom "Rispettate il campo della Morte e della Gloria" (Poštujte polje smrti i slave).



Spustili smo se stepenicama do ceste SR55, skrenuli lijevo te prešli preko ceste SS14 na asfaltiranu cestu koja vodi nizbrdo.



Nakon nekoliko metara smo skrenuli desno na stazu koja prolazi pored prvog izvora rijeke Timave i crkve sv. Ivana u Tubi te vodi do parkirališta, odnosno početne točke izleta.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 1,79 km.



Post je objavljen 13.09.2021. u 20:31 sati.