Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mamanisisama

Marketing

Istina....

Ono kad si spreman imati dijete! Na što si zapravo spreman? Što su ti to drugi ispričali da si došla do zaključka da ti to možeš baš sada u ovom periodu života? Što li si zamislila da te očekuje??
Spremna sam biti majka… I ne, neću nikada ovo ili ono, neću nikada poput moje mame… Eee glupačo! Još nisam naučila da stvarno stoji ona: Nikada ne reci nikad!!
Spremna sam… Na puno ljubavi koju ću razmjenjivati sa svojim djetetom, na svaki njihov osmijeh, zagrljaj, na more njihovih nepodopština. Spremna sam na radost i ponos koji ću osjetiti sa njihovim prvim koracima, riječima i svakim drugim uspjehom kroz njihov život. Svjesna sam da ću osjećati strah za njih još dok su u trbuhu i da ta briga neće proći. Svjesna sam da me čeka puno neprospavanih noći, umora, suza… Znam otprilike kakva majka želim biti!
Doba je interneta, sve je dostupno i na dlanu. Svi su online i iznose priče, slike iz privatnog života. Dostupno je puno grupa vezano za majke i djecu. I naravno, svaka buduća ili novopečena mama, učlanjuje se, čita, istražuje ne bi li naišla na pokoji savjet, smjernicu vezano za odgoj, prehranu djeteta i tome slično. I super! Jedno je literatura koju je napisao dr.mr. koji je, eto, dobar u teoriji i koji je tijekom školovanja pročitao još drugih literatura tamo nekog dr. mr., a drugo su priče iz svakodnevnog života mama i djece. No, problem je što većina nas, svoj život online pokušava prikazati idilično. I problem je što, iako znamo da je nemoguća takva idila, potiho zavidimo na istom. Dovodimo se u pitanje što mi krivo radimo kad drugima može biti tako?
Majčinstvo se dosta dugo prikazivalo kao idilično… Požrtvovno majčinstvo se dizalo na tron. Djeca na prvom mjestu, zaboravi na sebe i svoje vrijeme! ! Čitaš o takvim stvarima, gledaš slike na instagramu, facebooku. I pomisliš: Mogu drugi, mogu i ja! Spremna sam podnijeti žrtvu za jedno malo slatko biće. Jesi li? Stvarno jesi? 100 % si sigurna u to?
Kada izlazite iz rodilišta sa svojom malom presltkom bebom, ne dobivate nikakve upute za korištenje uz nju, kao ni priručnik : kako biti najbolja mama na svijetu! Učimo u hodu, a dok su tako mali, definitivno im jesmo najbolje na cijelom svijetu. Kasnije, nekada, u životu, mi ćemo kao i oni biti svjesni naših pogrešaka u odgoju. No, tko je savršen? Piknite mi prstom u jednu savršenu majku, ženu…
Idila slika nasmijane majke i djece, a u pozadini kristalno čista kuća? Kako?? Zapravo nikako! Iza majčinog osmijeha se osim sreće jer stvarno voli svoju djecu, kriju bol, suze i bar jedan živčani slom. To je istina! Istina je ono što se krije iza kulisa svih tih sretnih i idiličnih fotografija.
Istina je da i ja težim savršenstvu. I kao majka i kao žena i kao kućanica i kao ljubavnica. Težim… uspijevam li, hoću li jednog dana uspjeti?
Istina je da ih u jednom trenutku gledate zaljubljeno i čini vam se kako možete apsolutno sve , a u drugom želite istrčati na livadu i vrištati na sav glas. Istina je da na kraju dana preispitujete sve svoje postupke i žalite što ste baš tad „morale“ usisati ili obrisati prašinu, dok vas je dijete zvalo na igru. Istina je da osjećate grižnju savjesti svaki put kad odmaknete od svoje djece jer vi trebate odmor. A definitivno je istina da ga trebate. Odmor, pomoć! Istina je da je teško i priznati, i samoj sebi i drugima da ih trebate. Mama treba odmor od vlastite djece? Kakva je to mater? Normalna i realna!! Ne sramite se priznati niti tražiti. Jer ako vi pregorite… Djeci ne treba mama na rubu sloma živaca niti čista kuća, niti lažni osmjesi na društvenim mrežama. Trebamo im mi! Odmorne, smirene i zadovoljne! I bile bi, da posložimo prioritete ispravno, da se ne zagledamo u tuđe živote i da ne očekujemo život iz bajke. Više-manje sve isto prolazimo, samo neke iskrenije govore, neke vole sakriti probleme. Neke imaju živahniju, neke mirniju djecu… Sve je relativno.
Evo još par istina:
- Ako spava duže nego inače, brinuti ćete se i upadati u sobu gledati jel diše
- Ako spava manje, pitat ćete se jel nije mog/la malo duže
- Izluditi će vas neutješni plač, što zbog toga jer ne znate što je, što iz osjećaja bespomoćnosti
- Voljeti ćete dojiti i provoditi to vrijeme s djetetom, al ponekad će vam biti dosadno i naporno ležati koliko je beba zamislila jer imate na pameti sto drugih stvari
- Izbacivati će vas iz takta bespotrebno cendranje i zanovijetanje koliko god vi inače staloženi bili i odlučili da ćete dijete odgajati razgovorom..
Propustila sam mnogo tih „istina“ i sigurno ću se opet dotaći teme…želim zapravo reći da ne tražite priručnike… odgoj je dvosmjeran, pustite i vi djecu neka vas necemu nauče i budite i sami sebi važni. Bar ponekad…


Post je objavljen 13.09.2021. u 08:40 sati.