Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NA PODRUČJU BANOVINE OBNOVLJENA 451 KUĆA



ULOŽENO 817,3 MILIJUNA KUNA


Državni tajnik središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek izvijestio je 9. rujna u Petrinji na sjednici Stožera civilne zaštite za sanaciju posljedica potresa kako je do sada završena i obnovljena 451 kuća na području Banovine. Do kraja rujna bit će potpisano još 4000 ugovora za nekonstrukcijsku obnovu.

Državni tajnik Hanžek je rekao da se na raspisan Javni poziv za gradnju obiteljskih kuća, koji je otvoren do 1.listopada, do sada javilo 9 tvrtki.

Državni tajnik ministarstva financija Zdravko Zrinušić izvijestio je gradonačelnike i načelnike da je država do kraja srpnja 2021. uložila u obnovu posljedica potresa na Banovini 817,3 milijuna kuna. Od toga je 635 milijuna proračunski novac, a ostatak je novac vanproračunskih korisnika kao što su HEP, Narodne Novine itd.
Potpredsjednik Stožera civile zaštite za sanaciju posljedica potresa Tomo Medved naglasio je važnost ukidanja limita za samoobnovu koji je iznosio 16.000 kn za višestambene objekte, a 25.000 kuna za obiteljske kuće. Tim ukidanjem vlasnicima je omogućeno da angažiraju tvrtke koje, uz potreban elaborat i stručni nadzor od strane Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, mogu sami pokrenuti obnovu kuća. Trošak obnove u cijelosti snosi država, kako izradu dokumentacije tako i gradnju. Potpredsjednik Medved i ministar Darko Horvat istaknuli su kako ovom izmjenom očekuju bržu obnovu i veći angažman građevinskog sektora.
Do sada je na potresom pogođenom području Banovine uklonjeno 336 objekata




Post je objavljen 10.09.2021. u 00:42 sati.