Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

U ŽIVINICIMA NAPRAVLJEN PRVI VATROGASNI KAMION

ŽIVINICE
Piše: Alema Pendek

Vatrogasci u Bosni i Hercegovini rade sa opremom prosječne starosti 30 godina, a o njima i problemima sa kojima se susreću priča se samo kada je sezona požara. Da je ulaganje u opremu neophodno, jasno je ako se sjetimo nedavnih požara koji su zadesili našu zemlju.


EFIKASNIJI RAD
Jedna od općina koja je odlučila da za potrebe svoje vatrogasne jedinice nabavi novo vatrogasno vozilo jeste Srebrenik. Tim povodom jučer je u Srebreniku predstavljano vatrogasno vozilo napravljeno u potpunosti u BiH. Riječ je o vozilu koje je napravila firma SU-AD iz Živinica, a čija je vrijednost 410 tisuća maraka. Nihad Omerović, gradonačelnik Srebrenika, istakao je da je Općina kupila vatrogasni kamion koji je napravljen u BiH po svim propisima EU. - Nabavka ovog vozila i njegovo stavljanje u funkciju umnogome će olakšati i učiniti efikasnijim rad profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik i ono što je u konačnici najbitnije, zasigurno će učestvovati u spašavanju mnogih života i materijalnih dobara svih građana Srebrenika, poručio je Omerović. Vatrogasac Asmir Suljić, koji radi u Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi u Srebreniku, kazao je da je oprema koju koriste on i njegove kolege prilično dotrajala, te se nabavlja parcijalno, a najčešće su u pitanju već korišteni kamioni. - Vozni park je do sada bio starosti 30 godina. Kao i svugdje, popravljaj, krpaj, snalazi se kako možeš da funkcionira. Hvala Bogu, kupljeno je novo vozilo, mislim da će nam izuzetno dobro doći. Ipak, najbolje bi bilo da ga što manje koristimo, kazao je Suljić. Rad na prvom BH. vatrogasnom vozilu trajao je devet mjeseci. Sklapanje je rađeno u firmi u Živinicama, čiji se vlasnik vratio iz Njemačke i u BiH pokrenuo posao.

ZADATAK
- Specifično je da je prvi put u BiH proizvedeno ovakvo vozilo, te da s ponosom možemo reći da imamo domaće vozilo koje može odgovoriti svim zahtjevima i potrebama vatrogasnih društava u BiH, odnosno vozilo može da odgovori svakom zadatku koji vatrogasci imaju na terenu, istakao je Suad Bešlić, vlasnik firme SU-AD. Da će proizvod iz živiničke firme biti od koristi, pokazuje podatak da je vatrogasna brigada Srebrenik u prošlom mjesecu imala više od 100 intervencija.…. IZVOR: oslobođenje


Post je objavljen 09.09.2021. u 19:12 sati.