Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne kićenice

Američki 'kanaderi' - zanemareni od zemlje protiv koje su se borili i zaboravljeni od zemlje za koju su se borili

Američki 'kanaderi' bili su kanadski dragovoljci, odnosno pro-američki stanovnici Gornje Kanade koji su se borili za Sjedinjene Američke Države tijekom angloameričkog rata 1812.

Prije rata, Amerikanci su bili potaknuti na naseljavanje u Gornjoj Kanadi izdašnim darovima zemlje. No, izbijanjem rata oni su stali na stranu SAD, a ne Kanade čiji su bili građani.

Jedna od najkontroverznijih postrojbi dragovoljaca rata 1812. nesumnjivo je bila ona koju je vodio Joseph Willcocks jer ih je lako zamijeniti s kanadskom milicijom koja se borila na strani Kanade.

Engleska vojska smatrala ih je izdajicama te ih je unaprijed osudila s presudom smrtne kazne ako budu zarobljeni.

Prilikom povlačenja američkih postrojbi iz utvrde George, upravo ovi dragovoljci do temelja su spalili naselje Newark (danas Niagara on the Lake) što je razbjesnilo do tada neodlučne Kanađane u pogledima na rat između Engleske i SAD-a te potaknulo kasnije spaljivanje američkog naselja Buffalo.

O odorama 'kanadera' povijesni izvori ne daju baš mnogo informacija, ali ja sam pronašao izvore koji govore da su početkom rata nosili civilnu odjeću u smeđim tonovima sa šeširima na kojima su bile bijele značke u čijem se središtu nalazi američki ratni orao te zelena vrpca oko cilindra šešira.

Kasnije ta odjeća zamjenjuje se američkim sivim pa plavim odorama, ali s karakterističnim šeširima na kojem ostaje bijela značka i zelena vrpca.

Nakon rata svi su oni, koji su preživjeli, protjerani u SAD koji im je nadoknadio izgubljenu zemlju istom na području SAD-a.

Zauvijek im je bio zabranjen povratak u Kanadu, a SAD pak ih je (kako to uvijek i biva s ratnim dragovoljcima) zaboravio bez da im je priznao status vojnika i mirovine.




Post je objavljen 09.09.2021. u 19:04 sati.