Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Alpe Adria Cup

Svi koji prate košarku znaju koja su tri najjača klupska kontinentalna natjecanja. Naravno, riječ je o Euroligi, Eurocupu i Ligi prvaka. No, prije 6 godina pokrenut je i Alpe Adria Cup, u kojem se natječu samo klubovi iz srednjeeuropskih zemalja.

U premijernoj sezoni sudjelovali su klubovi iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Slovačke. Nastupilo je ukupno 8 klubova, a prvi naslov pobjednika ponio je slovenski Helios Domžale. Što se tiče hrvatskih predstavnika, u prvoj sezoni gledali smo Vrijednosnice Osijek i Zabok. Naredne godine donijele su velike promjene. Natjecanje se već sljedeće sezone proširilo s 8 na 13 sudionika, da bi već od 2017./2018. u Alpe Adria Cupu nastupalo 16 klubova iz 6 zemalja (hrvatskim, slovenskim, slovačkim i austrijskim pridružili su se mađarski i češki predstavnici). Ni tu nije kraj novitetima. Naime, od sezone 2018./2019. ovom srednjeeuropskom natjecanju priključile su se i poljske Gliwice. Time je kvaliteta natjecanja još malo pojačana, pa doći do završnice istog više nije baš tako jednostavno.

Hrvatska će ove sezone imati tri predstavnika: Goricu, Škrljevo i Šibenku. Format natjecanja ostao je nepromijenjen, no ove godine u natjecanju neće biti mađarskih klubova. U ždrijebu su se tako našla tri hrvatska, četiri slovačka, tri austrijska, tri češka, dva slovenska i jedan poljski klub. S posebnom pozornosti pratit ćemo nastupe "narančastih", kojima će ovo biti premijerni nastup u ovom natjecanju. Klub od kojeg se u Hrvatskoj najviše očekuje je Gorica, koja je već godinama jedan od četiri najbolja hrvatska kluba. Bikovi su smješteni u skupinu C, a protivnici su im Dabrowa Gornica (Poljska), Spišski Ryteri (Slovačka) i IMMOunited Dukes (Austrija). Košarkaši Šibenke odmjerit će snage s Pardubicama (Češka), Levicki Patriotima (Slovačka) i Raiffeisen Flyers Velsom (Austrija). Škrljevo će prolazak u četvrtfinale pokušati izboriti preko Slunete (Češka), Prievidze (Slovačka), te Ilirijom (Slovenija). Prve utakmice Alpe Adria Cupa na rasporedu su krajem rujna, a plasman u četvrtfinale izborit će po dvije najbolje momčadi iz svake skupine. Četvrtzavršnica na rasporedu je u siječnju, dok će se susreti polufinala odigrati u veljači. Veliko finale održat će se u ožujku sljedeće godine.

Osobno mislim da je ovo natjecanje po mjeri za hrvatske predstavnike. Jasno je da naši klubovi već godinama ne mogu napraviti značajni europski iskorak u ozbiljnim natjecanjima, a u posljednjih nekoliko godina čak je i sudjelovanje u istima postalo pravi luksuz. Razlozi toga uglavnom su financijske prirode (teško pronalaženje sponzora). Jednostavno, kada nema novca teško je složiti konkurentnu ekipu, pa bi naši klubovi ukoliko bi im i bio ponuđen nastup, mahom odustajali. No, Alpe Adria Cup sasvim je druga priča. Kvaliteta natjecanja je baš po mjeri naših klubova, kojima će dobro doći jače utakmice kako bi bili što konkurentniji u domaćem prvenstvu. Igranje na tri fronta bit će im odličan izazov, a nastup u Alpe Adria Cupu prilika da pokažu da se mogu ravnopravno nositi s klubovima iz Srednje Europe.

Post je objavljen 08.09.2021. u 15:32 sati.