Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/diarydiduino

Marketing

U dobu samohvala čime da se ja pohvalim?

U ovom stoljeću ljudi kao da su se okrenuli samo prema sebi samima. Često mi se nameće pitanje o današnjim ljudskim vrednotama, u čemu se sastoje, čime se to čovjek može pohvaliti ili pak zaslužiti nečiju zavist? Nekad ranije su ta pitanja davala posve jasne odgovore. Mogli smo se pohvaliti svojim dobrim odgojem, svojim završenim školama, svojim pošteno obavljenim poslovima, namjeri da svoju djecu jednako tako odgajamo, rezultatima hobija....Nije tu bilo mjesta nekakvim sumnjama, dobro se znalo da iza završene škole stoji svjedodžba ili diploma, svaka je osoba gradila respekt od strane susjeda, poslovnih partnera ili članova obitelji. Ljude se poštivalo bez obzira jesu li se prema njima gajile i neke emocije. Danas svatko stoji nasuprot svojem ogledalu odnosno njegovu sinonimu, mobitelu. Tamo je kamera koja će obilježiti sve trenutke, sve one osobe i sva ona stanja koja vlasnik odredi poželjnima i to promptno dade svima na uvid. "Možda mi nedostaje obrazovanja ali imam djecu, sina, kćer, unučad o kojima treba odmah sve redom obavijestiti. Neka se dive, neka podilaze, neka su slijepi na sve nedostatke i na sva očita uljepšavanja". Pa iako svatko vidi u tom ogledalu svoje pravo lice ne očekuje nikakve kritike pa čak ni prijateljeske savjete. I svi moraju o svima znati sve. Odmah. Sad. Već jučer, zapravo. Ujedno, ne dijele se neuspjele fotografije kao niti neuspjeli životi.
A ja, što da radim ja? Imam kamericu, imam i svoj "profil" ali nemam nikoga s druge strane objektiva. Za mene je prekasno, a nije ni važno kao što nikad nije ni bilo. Znali bi reći da sam samozatajna ali se zapravo radilo o čuvanju ili čak skrivanju svoje intime.
Vrijeme mojih uspomena ne teče. Zastalo je, potom stalo te mi nudi uvijek iste fotografije. Djeteta, pa djevojke. Mogu ih umnožiti ali ne i učiniti različitim iako su osobe koje se nalaze pored tebe nastavile svojim životima, imaju svoju djecu, odrasle su i stare pomalo.
Ponekad, kad svratim do ovoga bloga vidim da je neki od alata za preuzimanje fotografije prestao postojati i da su neke od tvojih fotografije "nestale". Tad ponovno pregledam fotke kojima se nije povećao broj, odaberem nešto, postavim to da stoji, da bude album za mene.

Post je objavljen 07.09.2021. u 19:38 sati.