Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konobarica123

Marketing

Nula negativ

U nas troje, tri su krvne grupe. Imamo nulu minus, AB plus i B plus. Idealna smo obitelj za davatelje. Osim... nas smo dvoje na dnevnim lijekovima, a Juniorka puni osamnaest za dva mjeseca, pa spala knjiga na ništa. Ona jedva čeka da napuni osamnaest. Već ima plan. Subota fešta, ponedjeljak polagat vožnju i onda krajem tjedna po prvi put dat krv. Jedva čeka. Sve to.
Nema tome nekoliko godina poslan je apel da se traže davatelji osobito moje krvne grupe i radilo se o konkretnom slučaju. Sjeli smo Zakoniti i ja u auto i uputili se u prostorije jednog vatrogasnog društva gdje je bila akcija. Bila je subota. Vratili smo se neobavljena posla. Došli smo pred sam kraj termina, a obzirom da nisam nikada dala krv nisu me mogli za prvi put baš tu i tada olakšati za prvu dozu. Preporučili su da se u ponedjeljak javim u KBC.
U ponedjeljak je za konkretan slučaj bilo prekasno. RIPove smo ispisivali ispod objava da je dotični preminuo već u nedjelju.
Ne kažem da bi baš moja doza krvi sa potrebitom krvnom grupom išta promijenila, njega spasila. No zasigurno bi nekome drugom pomogla.
Nitko od nas ne misli, a još manje priželjkuje završiti na kirurškom stolu. No nekad je dovoljna uistinu sekunda nepažnje pa se nesreća dogodi, a nekad pak imamo kronični problem gdje je operacija jedino rješenje. Kako god, uvijek je potrebna u pričuvi ta plastična vrećica crvene tekućine.
U KBC Rijeka konstantna je potreba za krvi, a koliko je stvar uistinu ozbiljna saznala sam pred koji dan.
Nazvala me kolegica s faksa. Čeka operaciju kuka. Danima već leži u bolnici. Da nije frke sa krvlju bila bi već na rehabilitaciji. Nije jedina. Ima ih masu koji tamo jednostavno čekaju... Krv. Sve su obavili. Leže po bolničkim krevetima i čekaju magičnu " Večeras za vas nema večere." rečenicu
Pita mogu li nešto o toj temi napisati.
Draga moja D to je najmanje što mogu napraviti.
Ako se i jedna osoba potaknuta ovim tekstom odluči dati krv, napravile smo puno.

Osobno, neizmjerno mi je žao što moja krv, one najidealnije krvne grupe, ne može biti proslijeđena u plemenite svrhe.
Beta blokator priječi.




Post je objavljen 06.09.2021. u 19:24 sati.