Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

AUSTRIJSKI KANCELAR POSJETIO SRBIJU


EKONOMSKA RAZMJENA MILIJARDU EURA


Austrijski kancelar Sebastijan Kurz, 4. rujna posjetio je Republiku Srbiju gdje se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Održan je sastanak delegacija dvaju zemalja. Aleksandar Vučić uručio je Orden Republike Srbije na lenti kancelaru Austrije Sebastijanu Kurzu. Prilikom obraćanja medijima Austrije SebastiJan Kurz je rekao da je Srbija najveći ekonomski partner Austrije na Zapadnom Balkanu, te da ekonomska razmjena dvije zemlje iznosi više od milijardu eura. Rekao je da je Austrija jedan od najvećih ulagača u Srbiji te da ga veseli rast privrede od šest posto, što je impresivno.
Vučić je rekao da je u proteklih deset godina udvostručenai ekonomska saradnja, između ostalog zbog zalaganja kancelara Kurza te mu zahvalio i na saradnji sa srpskom dijasporom u Austriji , koja navodi se, prema službenim podacima, ima oko 120.000 državljana Srbije koji žive i rade u Austriji.
Uoči dolaska u Beograd, kancelar Austrije je za Tanjug, kao prenosi Al Jazzera, rekao da Austrija smatra Srbiju važnim partnerom stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
“Pored odličnih bilateralnih odnosa i evropskog proširenja, razgovarali su i o zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija. Srbija može da se osloni na našu punu podršku na putu ka EU. Evropska unija je potpuna tek kada joj sve države Zapadnog Balkana budu pristupile”, poručio je Kurz, prenosi Al Jazzera.Austrija je i važan ekonomski partner i drugi najveći strani investitor u Srbiji, sa oko 400 tvrtki koje posluju u Srbiji.



Post je objavljen 05.09.2021. u 10:53 sati.