Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MEĐUNARODNI DAN NESTALIH OSOBA

U RH NESTALIH JOŠ 1858
Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu obilježen je 30. kolovoza u Glini, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja. Uz članove obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila obilježavanju su prisustvovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministri Gordan Grlić-Radman, Darko Horvat i dr. Radovan Fuchs te ministrica Nataša Tramišak, izaslanik predsjednika Republike general-bojnik Tihomir Kundid, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Marin Piletić, izaslanik ministra obrane general-pukovnik Drago Matanović, Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i gradonačelnik Gline Ivan Janković, saborski zastupnici, predstavnici Crvenog križa, braniteljskih i stradalničkih udruga te drugi uzvanci.



Izaslanstva polažu vijence na spomen i sjećanje nestalima u Domovinskom ratu

Obilježavanje je počelo odavanjem počasti kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu “Suza”, gdje su izaslanstva položila vijence Molitvu je predvodio glinski župnik Ivica Mađer. U crkvi Sv. Ivana Nepomuka služena je Sv. misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve, koju je predvodio Sisačko-moslavački biskup dr. Vlado Košić. Biskup je u homiliji naglasio važnost vraćanja ljudskog dostojanstva svim žrtvama, posebno istaknuvši potrebu rješavanja sudbine osoba nestalih u Domovinskom ratu. Ukazao je i na ulogu hrvatskih branitelja u društvu, apelirajući na sve da cijene njihovu žrtvu za domovinu.



Spomen obilježje Suza u Glini

Hrvatska traži još 1858 osoba nestalih u ratnom sukobu u vrijeme Domovinskoga rata.



Kathryne Bomberger direktorica ICMP:

MASOVNE GROBNICE POSTOJE ŠIROM REGIJE


Generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger govoreći za Al Jazeeru rekla je da iako je većina nestalih osoba pronađena, broj onih za kojima se traga i dalje jako velik. Kaže da je potraga veoma težak proces i da se masovne grobnice, koje i dalje postoje širom regije, sve teže nalaze.Pohvalila je napore porodica nestalih i poručila kako je ICMP uz njih.“Porodice nestalih su umorni, ali oni su heroji. Neumorno traže od Vlada svojih država da rade svoj posao i nažalost će morati nastaviti stim, a ICMP će im pomagati u tome.”



U REGIJI SE TRAGA ZA 10 006 OSOBA
Tijekom ratova devedesetih godina je na prostoru bivše Jugoslavije nestalo oko 40.000 osoba, od kojih 35. 000 ljudi nestalo je u Bosni i Hercegovini. Prema podacima Instituta za nestale BiH još se trga za 7 604 osobe na području te države. Prema podacima Vladina povjerenstva na Kosovu nestale se vode 1 632 osobe, u Sjevernoj Makedoniji 278, a u Hrvatskoj 2 741 osoba (– broj različit od broja nestalih koji se komunicira u Hrvatskoj )
Srbija vodi evidenciju za cijelo područje bivše Jugoslavije . Prema podacima Povjerenstva za nestale, u regiji se još traga za 10 006 osoba na području Bosne i Hercegovine Hrvatske i Kosova, informacije su Al Jzeera TV.



Post je objavljen 31.08.2021. u 10:51 sati.