Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SAD KOSOVU DONIRALE 50 OKLOPNIH VOZILA


KOSOVO KAO ZONA SIGURNOSTI

Mnistarstvo obrane Republike Kosovo primilo je 30. kolovoza u kasarni „Adem Jashari“ u Prištini, 50 vojnih oklopnih vozila koja su donacija Sjedinjenih Američkih Država vojnim snagama Kosova.
Podrška američkih oklopnih vozila kosovskim snagama, prema riječima premijera Albina Kurtija, samo je jedno od mnogih područja u kojima SAD značajno doprinosi odbrani i sigurnosti zemlje.

U mjesecu ožujku ove godine u prvu međunarodnu misiju u Kuvajt ispraćen je prvi kontingent vojnika Kosovskih vojnih snaga.
Početkom srpnja ove godine Prištinu je posjetio generalni sekretar NATO-a Jensu Stoltenbergu, te se u Prištini sastao s komandantom KFOR-a, talijanskim generalom Francom Federicijem, a nakon toga i sa premijerom Albinom Kuriem te predsjednicom Vjosom Osmani. Predsjednica Osmani rekla je da u Kosovu rade na tome da postanu članica NATO saveza. Prema njenim riječima Kosovu je potrebna podrška ove organizacije čak i s članica NATO-a koje ne priznaju nezavisnost Kosova. Ostalo je zabilježeno da je predsjednica Vjosa Osmani na sastanku sa Stoltenbergom rekla da je budućnost Kosova u Europskoj uniji, NATO-u i Ujedinjenim narodima. Navedeno je da je predsjednica Osmani upozorila na opasnost od ruskog utjecaja na Balkanu.

Da podsjetim, KFOR je ušao na Kosovo sredinom lipnja 1999. donošenjem Rezolucije Vijeća sigurnosti UN –a. Vojne snage Srbije bile su u sukobu s oslobodilačkom vojskom Kosova, zbog čega je Kosovo tada doživjelo ozbiljnu humanitarnu krizu, a oko milijun stanovnika je napustilo Kosovo kao izbjeglice.

Radi nesigurnosti života u Afganistanu, koja je nastupila 15. kolovoza daloskom Talibana i talibanskog režima na vlast u Afganistanu, iz te je zemlje 29. kolovoza na Kosovo stigao prvi avion sa 111 osoba svih uzrasta. Vlasti Republike Kosovo odlučile su privremeno utočište pružiti za 2 000 afganistanaca.
(m.zouhar zec)



Post je objavljen 31.08.2021. u 08:59 sati.