Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Kako nešto objasniti budali?

"Objasniti nešto inteligentnom čovjeku u zabludi je teško.
Objasniti nešto idiotu u zabludi je nemoguće."

Jedan poznanik koji radi u jednom dućanu s fotografskom opremom opisao mi je nedavno par bizarnih situacija koje je doživio, zbog mušterija koje o fotografskoj opremi, njenom funkcioniranju i ostalim stvarima o foto industriji znaju malo ili skoro ništa, ali su uvjereni u suprotno, dok s druge strane prodavače smatraju "budalama koji ništa ne znaju".

Slučaj #1
Neki čovjek je kupio objektiv, da bi drugi dan došao sa reklamacijom gdje je tvrdio da je "objektiv neispravan" jer da "ima neke točkice na slici". Čak je priložio i nekoliko fotografija iz kojih se odmah vidjelo da se zapravo radi o sitnoj prašini na senzoru, ali bez obzira što su mu pokušali to objasniti, on je i dalje tvrdio da je "objektiv pokvaren" jer da je "njegov senzor čist". Čak je i nakon probe u dućanu sa drugim objektivom dobio identičan rezultat, ali je dotični zaključio kako je "i taj objektiv pokvaren".

Dotičnom je očito van sposobnosti shvaćanja da svako mijenjanje objektiva na aparatu ubaci i ponešto prašine na senzor, a da na to nisu imuni ni aparati koji imaju "automatsko čišćenje" senzora. Osim toga, sitna prašina koja se vidi samo kada se maksimalno zumira slika ne igra nikakvu ulogu po pitanju kvalitete slike...

Slučaj #2
Neki čovjek u poznijim godinama došao je kupiti memorijsku karticu. Nakon što mu je prodavač pokazao nekoliko modela, čovjek je odabrao jednu i odmah krenuo detaljno čitati deklaraciju na pakiranju. Naprosto se sablaznio kada je na pakiranju pročitao "Proizvedeno u Maleziji". Uslijedile su opaske u stilu da "kakvu to nekvalitetnu robu prodaju".

Dotični je vjerojatno jedan od onih koji je naprosto uvjeren da je "nekvalitetno" i "škart" sve što nije proizvedeno u Americi, Europi ili Japanu, jer je izgleda teško shvatiti da danas svi veliki proizvođači premještaju proizvodne pogone u dalekoistočne zemlje (Kinu, Maleziju, Indoneziju, Tajland itd.,..) prvenstveno zbog jeftinije radne snage, ali što nije problem ako su sirovine i kontrola kvalitete na visokoj razini.

Post je objavljen 28.08.2021. u 21:20 sati.