Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne kićenice

Kontinentalna vojska – 26. kontinentalna pukovnija Massachusetts

Iz kontinentalnog kontigenta, postrojbi koje su činile Glavnu vojsku Kontinentalaca, dolazi 26. kontinentalna pukovnija Massachusetts (9. Massachusetts državna pukovnija iz kvote kontinentalne linije).

Ova 26. kontinentalna pukovnija Massachusetts u svom ustroju ima jednu grenadirsku satniju (satnik, tri poručnika, četiri narednika, četiri skupnika, jednog bubnjara, jednog fluraša i 40 vojnika grenadira).

Ta grenadirska satnija nosi smeđe kapute s žutim reverima, suvratnicima i manžetama rukava i potpuno nalikuje na britanske grenadire. No, na mitra (šiljasta) kapi ima izvezen monogram 'GW' oznaku grenadira i rimski broj 'XXVI'.

Dakle, radi se o satniji grenadira nazvanoj 'George Washington – grenadiri'. Naoružanje grenadira je kompletno britansko (zarobljeno).

Ova satnija borila se u sastavu svoje 26. kontinentalne pukovnije Massachusetts na desnom boku kontinentalnih snaga (tijekom bitke na Long Islandu 1776.) i pokazala zavidnu hrabrost u panici koja je nastala udarom britanskih glavnih snaga u lijevi bok američkih kontinentalnih snaga, a kasnije i kod povlačenja iz Brooklyna i Manhattana.

Američke kontinentalne grenadirske satnije dolaze iz slijedećih gradova: New York, Philadelphia, Boston, Providence, Baltimore, Williamsburg, Charleston i Savannah.




Post je objavljen 28.08.2021. u 18:41 sati.