Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne kićenice

Straža vrhovnog zapovjednika – Tjelesna straža generala Georga Washingtona

Elitna kontinentalna postrojba ustrojena od konjanika i pješaka 1776. nazvana je Straža vrhovnog zapovjednika.

Naime, kako je Glavna Kontinentalna vojska stalno morala biti u pokretu uzduž obale tadašnjih država (kolonija) ta mobilnost je stvarala opasnost od iznenadnog prepada, kolonijalnih torijevaca (lojalisti i rojalisti) ili britanskih postrojbi, na generala Washingtona i njegov stožer.

Zadaća stražara (gardista) bila je zaštititi generala Georgea Washingtona. Međutim, njima je dodijeljena i odgovornost zaštite službenih papira Kontinentalne vojske, kao i generalove prtljage.

Tijekom bitke kod Springfielda postojanje ovakve postrojbe pokazalo se opravdanim jer upravo je 152 gardista uz potporu 9. kontinentalne pukovnije Rhode Island odbilo napad hesijanskih Jagera (lovaca).

Garda generala Washingtona nije imala kao postrojba brojčanu oznaku i bila je jedina postrojba u Kontinentalnoj vojsci koja je imala na gumbima ispisano 'USA'.

Odora gardista trebao je biti plavi kaput s bijelim reverima i bijelim prslucima, ali tada bijelih prsluka nigdje nije bilo, pa su nabavljeni crveni te su oni kao takvi na kraju i postali zaštitni znak garde.

Kožne kacige od medvjeđe kože, namijenjene britanskim lakim dragunima, zarobljene u jednom skladištu postale su također jedan od 'zaštitnih znakova' (kićenice) garde. S tih britanskih kaciga skinut je povez od crvene tkanine i zamijenjen plavim, a bijeli perjanik, plavo provučen, postavljen je s lijeve strane.



Post je objavljen 25.08.2021. u 20:13 sati.