Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne kićenice

Kontinentalna vojska – 9. kontinentalna pukovnija Rhode Island

Kvota kontinentalne linije za državu (koloniju) Rhode Island bila je dvije pukovnije (9. i 11. kontinentalna pukovnija Rhode Island).

Tako je 9. kontinentalna pukovnija bila 1. pješačka pukovnija Rhode Island koja se još u povijesnim izvorima može pronaći i pod nazivom 'Crna pukovnija' jer je u svojim redovima imala veliki broj 'crnih vojnika'.

Iako je 9. kontinentalna pukovnija Rhode Island nazivana 'crnom' nisu svi vojnici u pukovniji bili crnci, bilo je i bijelaca, ali povijest ovu pukovniju bilježi kao prvu vojnu postrojbu u kojoj su služili crnci.

Naime, u Kontinentalnoj vojsci bilo je zabranjeno novačiti starosjedioca (Indijance) i crnu rasu (robove i slobodne crnce), no, kako je Rhode Island imao poteškoće u osiguranju dovoljnog broja bijelih vojnika ta je zabrana ukinuta i povučena.

Sve do donošenja Kontinentalnih propisao odori 1779. odora pukovnije Rhode Island je terenska lovačka bijele boje (časnici nose odore plavih kaputa).

Dakle, nakon 1979., odore država Massachusetts, Connecticut, New Hampshire i Rhode Island službeno postaju plavi kaputi s bijelim reverima i tada je potrebno obratiti posebnu pozornost na ostale 'kićenice' (gumbi, kape, oznake i slova …) kako bi se razlikovale pukovnije.

Opetujem, pišem o 'kontinentalnim', a ne 'državnim' pukovnijama (s kojima samo uspoređujem), pa su slike vrlo važne za razumijevanje ovog 'prividnog zmešeraja' s američkim odorama tijekom rata za neovisnost.
Post je objavljen 24.08.2021. u 19:42 sati.