Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne kićenice

Kontinentalna vojska – 6. kontinentalna pukovnija

Pukovnijske kvote koje su 'pobunjene engleske kolonije' (američke države) tijekom Američkog rata za neovisnost podigle vrlo lako postanu 'zbunjujuće' ako se ne obrati posebna pozornost na brojčane oznake i nazive tih pukovnija.

Dakle, u državi Massachusetts, tijekom rata, podignuto je šesnaest državnih pukovnija (brojčane oznake od 1-16), i sve su ušle u glavnu vojsku generala Washingtona kao 'kontinentalne' pukovnije Massachusetts (brojčane oznake: 3., 4., 6., 7., 12., 13., 14., 15., 16., 18., 21., 23., 24., 25., 26. i 27-ma).

Tako je 6. kontinentalna pukovnija zapravo 13. pukovnija Massachusetts, ili 16. kontinentalna pukovnija zapravo je 8. pukovnija Massachusetts …

Kaput 6. kontinentalne pukovnije je smeđi s crvenim reverima, manžetama i suvratnicima, pa treba biti oprezan kod identifikacije odore jer 26. kontinentalna pukovnija (Massachusetts) također ima boju kaputa smeđu, ali sa žutim suvratnicima i manžetama rukava, dok je rever u boji kaputa.

No, 26. Kontinentalna pukovnija na nogama ima čizme, na glavi (ponekad) mitra kapu i košulju svijetlo plave boje te je vrlo lako ove dvije pukovnije pomiješati.

Upravo ova šarolikost boja i različiti stilovi kontinentalaca koji se razlikuju od prijateljskih postrojbi iz drugih država (kolonija) na bojištu koje je zadimljeno od dima baruta i prašine lako može dovesti do zabune ('prijateljske vatre').




Post je objavljen 21.08.2021. u 15:46 sati.