Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne kićenice

Kontinentalni propisi 1779. – vojne odore kontinentalaca

Što i kako se odjenuti za bitku? Pitanje koje je, od samog početka Američkog rata za neovisnost od britanske krune, opterećivalo podjednako vojnike, ali i časnike Američke Kontinentalne vojske.

Kroničan nedostatak tkanine, poteškoće u učinkovitoj organizaciji izrade i distribucije odora bili su temeljni uzroci nejednakosti odijevanja, a sekundarni pak su bile postojeće odore naslijeđene iz Francusko-indijanskog rata (Sedmogodišnji rat), zarobljene engleske odore, odore pristigle iz Francuske …

Slijedeći problem (ne manji od prvog problema - primarnog i sekundarnog) bio je kroj (izgled) i boja odore. Naime, trebalo se odlučiti za boju (smeđa ili plava) i kroj košulja (dolama) ili kaput (mundir).

Donekle je problem riješio dokument koji je Kongres izdao pod nazivom 'Kontinentalni propisi o vojnim odorama' 1779.

Taj dokument odredio je plavu boju kaputa za sve kontinentalne pukovnije s određenim razlikama u boji revera, suvratnika, rukava i gumbi.

Tako su za topničke pukovnije rezervirane grimizne boje žutog obruba revera, suvratnika i džepova sa zlatnim gumbima, za konjaničke (dragunske) pukovnije bila je bijela boja svih obruba i srebreni gumbi, a za pješačke pukovnije bile su rezervirane boje država iz kojih su dolazile.

Državne boje koje su tada bile u uporabi su slijedeće: bijela (Nova Engleska, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island i Connecticut), bež (drap) New York i New Jersey, crvena Pennsylvania, Delaware, Maryland i Virginia te svijetlo plava Sjeverna Karolina, Južna Karolina i Georgia.

Kako je to sve izgledalo dok se napokon nije uspostavio pravi vojnički red u slijedećim danima i opisima.Post je objavljen 18.08.2021. u 17:03 sati.