Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne kićenice

Francuska pješačka pukovnija de Soissonnais

Pukovnija de Soisonnais utemeljena je 1598., a bila je jedna od četiri pukovnije koje je Rochambeau doveo sa sobom iz Francuske u Ameriku 1780. i bila je s njim tijekom cijele američke kampanje.

Pukovnija de Soisonnais s ostalim pukovnijama Rochambeau, 1781. prebačena je brodovima iz Newporta u Providence, a do Dobbsovog trajekta u New Yorku, provela je hodnju prešavši rijeku Hudson i dalje kroz Ramapo, dolinu Hackensack, Newark, Perth Amboy, Trenton, Philadelphiju i Elkton sve do Baltimora i Annapolisa.

Iz Baltimora fregatama je kroz zaljev Chesapeake prebačena do rijeke James, u blizini Williamsburga u Virginiji.

Zapovjednik pukovnije de Soissonnais bio je grof de Saint Maisme. Grof de Noailles, Lafayetteov zet, bio je zamjenik.

Tijekom opsade Yorktowna, pukovnija de Soisonnais, pod zapovjedništvom grofa de Noaillesa osujetila je i spriječila uspjeh britanskog kontranapada na redut broj 7.

Naime, pukovnik Abercrombie, britanski veteran iz Francusko-indijanskog rata poveo je 350 britanskih vojnika u prepad na redut broj 7. Ovaj ispad Engleza zatekao je stražu iz pukovnije Agenois na spavanju (vrlo neoprezno i neodgovorno).

Kako je straža Agenois svladana i rastjerana engleski vojnici su kroz približnice napali i zbunjene američke kontinentalce, ali kako je metež i buka bitke postao sve glasniji, a to je prvi shvatio francuski grof de Noailles, te je on s pukovnijom de Soissonnais krenuo u čišćenje približnica u koje su upali Englezi.

Tako se u samo praskozorje nadnevka 16. listopada 1781. Orilo na francuskom:' Vive le Roi! Živio kralj!' Bio je to bojni poklič pukovnije de Soisonnais koja je odlučnim udarom vratila Engleze natrag prema utvrdi Hornwork i tako spriječila engleski prekid paralele za napad na Yorktown.

Čipka i boja pukovnije de Soissonnais bila je roza (duboko roza) manžete rukava i rever kaputa te obrub u toj boji na suvratniku i epoletama.




Post je objavljen 14.08.2021. u 12:17 sati.