Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

BJELORUSIJA: REPRESIJA, NEPOŠTENO SUĐENJE, PRITVARANJA



IZJAVA VISOKOG PREDSTAVNIKA EU POVODOM
GODIŠNJICE POSLJEDNJIH IZBORA U BJELORUSIJI








PREDSJEDNIK 27 GODINA?

Od 1994. od kada je na predsjedničkim izborima Aleksandar Lukašenko prvi puta izabran za predsjednika istočnoeuropske Republike Bjelorusije, još uvijek je aktuelni predsjednik . Nitko u Bjelorusiji ne vjeruje da je Lukašenko na izborima 9. kolovoza 2020. dobio toliko glasova da bi i 2020. postao predsjednik. Petnaestaka dana uzastopno građani su nakon izbora, u Minsku, protestirali protiv Lukašenka, ali ništa nisu uspjeli promijeniti. On nije uvažio želju građana da odstupi s vlasti. Lukašenko je čovjek potrošenih političkih nazora i shvaćanja koji nije u skladu s vremenom koje teče. On je predsjednik 27 godina, što je nezamislivo u vremenu demokracije. Zapovijeda vojskom i policijom. On poznaje samo nasilje i represije a demokracija je za njega nezamisliva. Mnogi bjelorusi se odlučuju na izbjeglištvo.
Po navodima organizacije za ljudska prava Human Rights Watch, Lukašenko je posljednji evropski diktator. On režimom kojim zapovijeda krši prava stanovnika Bjelorusije, ne dozvoljavajući slobodu i nezavisnost medija, vrši neposrednu cenzuru medija, zatvara političke neistomišljenike. Ne dozvoljava demokraciju i pluralizam, što velika većina bjelorusa želi .

Republika Bjelorusija je međunarodno priznata 25. kolovoza 1991. Nezavisnost od SSSR-a Bjelorusija je proglasila 27.7. 1990. godine. mzz




Objavljujem priopćenje Council of the EU, izjavu Visokog predstavnika EU u povodu prve godišnjice, lažnih, predsjedničkih izbora 9. kolovoza 2020. u Bjelorusiji.



Bjeloruski narod je 9. kolovoza 2020. brutalno propao u nadi da će izabrati legitimnog vođu zemlje. Od tada se Bjeloruski narod kontinuirano i hrabro zalaže za poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda. Pozvali su na nove, demokratske izbore. Oni su mirno prosvjedovali zbog zanemarivanja Lukašenkovim režimom vladavine prava i međunarodnih obveza Bjelorusije i obveza vezanih za ljudska prava kako je dokumentirano u izvješću pod naslovom "Navodna kršenja ljudskih prava u vezi s predsjedničkim izborima u Belorusiji 9. kolovoza 2020." autora Wolfganga Benedeka, pripremljen u skladu s Moskovskim mehanizmom OESS -a.

Godinu dana kasnije, njihov poziv ostaje bez odgovora. Lukašenkov režim suzbio je vlastito društvo, dosljedno produbljujući raskol s bjeloruskim narodom. Predstavnici oporbe i prodemokratskih snaga zajedno s tisućama građana iz svih slojeva društva umrli su u nejasnim okolnostima, privedeni ili prisiljeni napustiti zemlju i živjeti u egzilu.
Lukašenkov režim pokrenuo je dobro orkestriranu kampanju represije i zastrašivanja civilnog društva i branitelja ljudskih prava, kao i sustavno uništavanje nevladinih organizacija i neovisnih medija, s krajnjim ciljem ušutkivanja svih preostalih nezavisnih glasova i suzbijanja građanskog prostora u Bjelorusiji. Poljska zajednica u Bjelorusiji također je postala meta ove politike. Proizvoljna i neutemeljena pritvaranja, nepravedni progoni, uključujući uskraćivanje prava na pošteno suđenje, i stotine dokumentiranih slučajeva mučenja i dalje se događaju u okruženju nekažnjivosti.
Prisilnim i nezakonitim slijetanjem Ryanairovog leta 4978 u Minsk 23. svibnja i instrumentalizacijom ugroženih migranata u političke svrhe, režim je dodatno osporio međunarodne norme.

Zajedno sa istomišljenicima, EU je bila glasna i jedinstvena u pozivanju Lukašenkovog režima da prekine svoju represivnu praksu. U skladu sa svojim postupnim pristupom, EU je spremna razmotriti daljnje mjere u svjetlu očitog zanemarivanja režima međunarodnih obveza. Jedini način da se okonča politička kriza je uključiv nacionalni dijalog.

Ukidanje sankcija EU -a bit će moguće tek nakon što se vlasti u Bjelorusiji u potpunosti pridržavaju načela demokracije i vladavine prava, poštuju obveze ljudskih prava i prestanu s represijom. Režim bi trebao bezuvjetno osloboditi i rehabilitirati više od 600 političkih zatvorenika, te se uključiti u ozbiljan, vjerodostojan i uključiv politički proces koji će rezultirati slobodnim i poštenim izborima pod nadzorom OESS -a/ODIHR -a.

Nakon što Bjelorusija krene u demokratsku tranziciju, EU se obvezuje pomoći Bjelorusiji u stabilizaciji gospodarstva, reformirati institucije kako bi ih učinile otpornima i demokratičnijima, otvoriti nova radna mjesta i poboljšati životni standard ljudi, uključujući kroz Sveobuhvatni plan gospodarske potpore do 3 milijarde eura demokratskoj Bjelorusiji, čiji je nacrt 28. svibnja objavila Europska komisija.
EU ostaje ujedinjena u daljnjoj potpori Bjelorusije, uključujući pružanjem hitne pomoći žrtvama ugnjetavanja i neovisnim medijima te humanitarnom pomoći civilnom stanovništvu. EU će također nastaviti podržavati međunarodne inicijative za pozivanje svih počinitelja na odgovornost, uključujući putem Ureda UN -a Visokog povjerenika za ljudska prava i Međunarodne platforme za odgovornost za Bjelorusiju.
EU će nastaviti podržavati demokratsku, neovisnu, suverenu, prosperitetnu i stabilnu Bjelorusiju. Glasovi i volja bjeloruskog naroda neće se ušutkati.


Post je objavljen 14.08.2021. u 07:16 sati.