Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/morskamorska

Marketing

Smrt vreba


Foto: Otočka /crvena točkica je mjesto utapanja ronioca/


Foto: Otočka /Poljaci u adrenalinskom pohodu na kupače/

Vala je okružena nizom malih otočića. Nema nijednog od njih da ga nisam u cijelosti zaokružila skakutanjem po mrkenti. Vađenjem školjki i priljepaka. Plivanjem. Branjem motara. Ili naprosto uživancijom. Od malena slušam kako se u podmorju otočića Trstenik, u mojoj neposrednoj blizini, nalaze špilje koje su roniocima naprosto neodoljive. Moj Stari se u mladim danima vrzmao oko njih, Roneći na dah puškom. U lovu na kirnje. Koje prebivaju u velikim dubinama. I čije je meso, na gradele, neusporedivo s ičim. Puno puta je pričao kako je taj cijeli splet špilja izuzetno opasan po život.

I tako je prije par dana, jedan entuzijast, Francuz, očito krivo upućen i bez dodatnih upozorenja, zaronio u bezdan. I više nije izronio. Maloljetni sin je pokušao nemoguće. Izronit oca. Sad je u splitskoj barokomori. Bori se za život. Očev je izgubljen.

Nisu oni jedine žrtve adrenalina. U Vali smo svjedoci više hitnih intervencija. S ishodom beskrajne tuge. Jer život se ugasi za tren. Bespovratno. Adrenalin mora bit dobro potkovan znanjem. I postupanjem. U suprotnom, zna se.

Jet ski je hit. Već dugo. Al ovu godinu su prava pošast. Susjedi iznajmljuju bez upozorenja šta se smije, šta ne. Daju ključeve kuća za odmor i nestanu. A gosti rade ama baš sve zakonom zabranjeno. Pa tako jučer, 2 Poljaka, ni manje ni više, tuta forca na 30-ak metara od obale. Dobrih sat vremena. Svi kupači izišli iz mora. Brdo djece s napuhancima. Prestravljeni. A s jat skija se ori adrenalinsko arlaukanje.

Okrenem broj Lučke kapetanije u Vela Luci. Prijavim događaj i prijavim svoje ime. Ništa anonimno. Kaže dežurni, pa stalno imamo prijave iz Vale.
Imate prijave, ali vas nema, kažem.
Objasnim da sam ja svoje napravila. U pokušaju da spriječim nevolju. Na žalost, njihova neaktivnost će bit naplaćena. Nadam se samo da će djeca bit pošteđena. Jer odrasli, ama baš uvijek, mogu preventivno reagirat. Al svima je izgleda tlaka. I ne bi se zamjerili.


Post je objavljen 12.08.2021. u 15:41 sati.