Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne kićenice

Francuska pješačka pukovnija de Gatinais

Francuska pješačka pukovnija de Gatinais utemeljena je 1776. preustrojem pukovnije d'Auvergne (1. i 3. bojna ostaju pukovnija Auvergne, a 2. i 4. bojna postaju pukovnija Gatinais) i kao takva novoustrojena pukovnija Gatinais sudjelovala je u Američkom ratu za nezavisnost.

Tijekom Američkog rata za neovisnost pukovnija Gatinais borila se u bitkama kod Savannah i Pensacola te kod bitke za Yorktown (gdje je za iskazanu hrabrost pukovniji vraćen povijesni naziv 'Royal Auvergne' po osobnoj zapovijedi kralja Luja XVI).

Svoju hrabrost pukovnija je pokazala i u Drugoj bitki za Savannah gdje je jedina od francuskih pukovnija zauzela engleski redut (redut ili ukop je privremeni fortifikacijski objekt ograđenog obrambenog grudobrana izvan veće utvrde, obično je izgrađen od zemlje, iako su neki napravljeni od kamena ili cigle).

Međutim, kako su se ostale francuske pukovnije u neredu (poradi pretrpljenih gubitaka) povukle na pukovniju Gatinais usmjeren je cjelokupni protunapad engleskih vojnika. Pukovnija je trpjela gubitke, ali je sve svoje mrtve i ranjene izvukla pod borbom.

Opetovana hrabrost pukovnije iskazana je kod Yorktowna 1781. gdje je, kao bočno borbeno osiguranje kraljevskoj pukovniji Royal-Deux-Ponts, zauzela engleske redute i time omogućila kraljevskoj pukovniji izvršenje njezine zadaće.

General Washington, saznavši za iskazanu hrabrost ove francuske pukovnije, osobno je poklonio zaplijenjena engleska tri topa pukovniji kao ratni trofej.

Pukovnijom Gatinais zapovijedali su: 1776. markiz de Caupenne Louis-Henri, 1778. grof de Briey de Landres Jean-Gabriel, markiz de Rostaing Jean-Antoine-Marie-Germain i 1783. vikont de Rochambeau Donatien.

Čipka pukovnije de Gatinais bila je ljubičasta boja revera i manžete (boja kakvu je nosila i pukovnija d'Auvergne), ali su suvratnik (kragna) i gumbi bili žute boje kako bi se razlikovala od pukovnije d'Auvergne.




Post je objavljen 12.08.2021. u 13:11 sati.