Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne kićenice

Francuska pješačka pukovnija d'Agenois

Francuska pješačka pukovnija d'Agenois utemeljena je 1595. Kao takva i pod tim nazivom uključena je u Američki rat za neovisnost.

Tijekom Američkog rata pukovnijom je zapovijedao barun de Cadignan, a tijekom 'Druge bitke' za Savannah (1779.) pretrpjela je velike gubitke u neuspješnom napadu koji je vodio grof d'Estaing (Jean Baptiste Charles Henri Hector).

Bojna Agenoiske pukovnije sudjelovala je u opsadi i zauzimanju Pensacole na Floridi 1781.

Godine 1791. pukovnija Agenois je izgubila tradicionalni naziv i preimenovana je u 16. pukovniju linijskog pješaštva (16e Régiment d'Infanterie de Ligne).

Čipka, odnosno boje pukovnije, bile su crvene manšete rukava kaputa i crveni prsluk, ali tijekom Američkog rata pukovnija ima bijelu odoru francuskog pješaštva s ružičastim reverima kaputa i zelenim ovratnicima, a gumbi su od srebra ili bijelog kositra.

Kako je francuske pješačke postrojbe doista teško razlikovati na prvi pogled, jer gumbi tada još nemaju broj, svu pozornost treba obratiti na mašete, revere i kragne kaputa (odnosno boju kojom su ti dijelovi obojani).

Uoči Francuske revolucije (1789.), francuske pješačke pukovnije još jednom će promijeniti svoje boje, ali tada se već na kaputima nalaze i gumbi s brojevima pukovnija, pa je identifikacija znatno olakšana bez obzira na boje.Post je objavljen 10.08.2021. u 21:34 sati.