Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Brig – sveti Vital i izgubljeni kaštel Medelin

Cesta L50061 povezuje ceste Ž5209 (vrh Lima – Kaštel) i Ž5042 (Vranići kod Poreča – Karojba). Na pola puta ceste L50061 nalazi se naselje Brig (115 stanovnika – 2011. g) ili Ritošin Brig koje je u sastavu Općine Vižinada.



Šetnju smo započeli kod župne crkve sv. Vitala u naselju Brig koja je izgrađena 1893. godine.



Od crkve smo krenuli ulicom prema sjeveru te smo nakon dvjestotinjak stigli do raskršća na kojem smo skrenuli desno.



Cesta izlazi iz naselja i vodi kroz šumu te nakon šestotinjak metara stiže do mjesnog groblja.



Nekoliko desetaka metara južno od groblja nalazi se kapela novijeg datuma, dok se na samom groblju se nalazi romanička crkva sv. Vitala.



Zanimljivo da su obje crkve na području naselja Brig posvećene istom svecu, svetom Vitalu (zaštitnik: ispitanika, onih koji posustaju u vjeri, onih koji pate od poremećaja sna). Sveti Vital je bio kršćanski mučenik rođen u Milanu u 3. stoljeću, dok su ga krajem 3. ili početkom 4. stoljeća, u Ravenni, živog zakopali na mjestu gdje je u 6. stoljeću izgrađena Bazilika sv. Vitalea.



Navodno se, na brdu (359 mnv) gdje se danas nalazi groblje s crkvom sv. Vitala, nalazio srednjovjekovni kaštel Medelin (talijanski Montelino di San Vitale) koji se još nazivao Medilano, Medolino i Medolinum. O točnom položaju toga kaštela još se vode rasprave. Navodno je u jednoj ispravi iz 983. godine istaknuto da se nalazio pokraj crkve sv. Vitala na groblju, dok se u drugoj ispravi benediktinskog samostana sv. Barbare iz Ružara iz 1194. godine spominju dva kaštela Medelina. Stari Medelin na brdu s crkvom sv. Vitala i Novi Medelin sjevernije na putu prema Vižinadi (vjerojatno na lokalitetu Medulin, oko 1 km jugoistočno od naselja Vižinada).



Nažalost oko današnjeg mjesnog groblja Brig nisu vidljivi nikakvi dokazi o postojanju nekada važnog srednjovjekovnog kaštela Medelin.



Karta naselja Briga s lokacijama župne crkve sv. Vitala i crkve sv. Vitala.



Dužina rute 895 m.



Post je objavljen 10.08.2021. u 20:14 sati.