Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne kićenice

Hesijanci u britanskoj službi - Hesse-Hanau kneževine

Izbijanjem rata u Sjevernoj Americi (pobunom trinaest američkih kolonija) kralj George III. morao je posegnuti za stranim plaćenicima, jer brojčanost njegovih postrojbi u to doba bila je premala za vođenje rata.

Međutim, Hesijanci (zajednički naziv za sve njemačke postrojbe koje su se borile na strani Britanaca) nisu bili angažirani kao 'klasični' plaćenici. Bile su to cjelokupne postrojbe kojima su zapovijedali njihovi (njemački) časnici, u vlastitim (njemačkim) odorama i borile su se pod vlastitim (njemačkim) zastavama.

Dakle naziv 'Hesijanac' naziv je za sve vojnike iz tadašnjih njemačkih kneževina (Anhalt-Zerbst, Anspach-Beyreuth, Brunswick, Hannover, Hesse-Kassel, Hesse-Hanau i Waldeck) koji su se borili tijekom Američkog rata za nezavisnost.

Hessen-Hanauisches Jägerkorps ili Creuzbourg Jäger zbor (korpus) stigao je u Kanadu u ljeto 1777., a sudjelovao je u bitkama kod utvrde Ticonderoga, Stanwix i kod Oriskany.

Iako su kontinentalci osjećali veliki prezir prema 'crvenim mundirima', još je veći bio rezerviran za njemačke 'Hesijance', ali ipak su se potrudili mnoge mlade hesijanske vojnike 'vrbovati' (potplatiti) za dezertiranje i prelazak u redove Kontinentalne vojske Amerike.

Do kraja rata na britanskoj strani ukupno je angažirano oko 30 000 Hesijanaca, a po završetku rata njih oko 3000 odbilo je vratiti se u Europu te je ostalo živjeti u Americi.

Čipka 'hesijanaca' bila je žuta s crvenim obrubom, ali odore Hesijanaca imaju i originalnu njemačku čipku na preklopu rukava (klapna).Post je objavljen 09.08.2021. u 10:35 sati.