Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bellistra

Marketing

Pa malo do Baraćevih spilja...

... kako je ostalo vremena za obići znamenitosti oko Plitvica, danas je bio red na Baraćeve špilje...
Moram reć da su oznake za znamenitosti prilično nejasne, jer sa glavne ceste nigdje ne piše udaljenost (naravno u kilometrima) pa imaš dojam po znakovima da je nešto iza okuke, kad ono ima ohohoj vozikanja...
Do Baraćevih spilja smo od Korenice krenuli preko Prijeboja(cesta prema Bih, tj. Bihaću) pa prije granice skrenusmo u Ličkom Petrovom selu prema Vagancu i Drežnik gradu (za stari grad Drežnik su još lošije oznake, a na temperaturi od 35°C, nije nam se tražilo gradinu)..
Uglavnom Baraćeve špilje su vrijedne posjeta, i 75 kn ulaznice po osobi, vidi se da se netko trudi urediti poziciju..
Btv. Barać nije ničije prezime, već po kazivanju vodiča, zapravo mlade vodičkinje Barbare, je zapravo mađarizam jer su tu navodno bili mađari a na mađarskom Barać je prijatelj..
Pa eto taj naziv otuda...
Ulazni plato je dosta uređen, ima dječje igralište, klupe za odmor, rastegnute ležaljke, Baraćev izvor, odakle hladna voda lagano otiče u potočič oko kojeg su tri pješačke staze, lagana, srednja i napredna... Srećom pa ima debele hladovine inače, ne znam ko bi šetao po ovoj (ličkoj) pripeki mada ima masu biciklista kojima to ne smeta..
Potom je tu bicikl stanica, pseća čekaona sa vodom za peseke koji vas čekaju dok obiđete pećinu..
U obilazak se kreće u grupama sa vodičem koji vas opskrbi informacijama i obaveznom kacigom, da glavu ne razbijete o koju sigu kojih ima puno..
Naravno treba vam i nesretna maska(da ne bi zarazili šišmiše, valjda :)) ), i neki lagani dugi rukavi jer je unutra 9°c, konstanta,..








... U špilji nije dozvoljeno slikanje blicom, a i nije mi se nešto slikalo, radije sam gledao i slušao... vodičkinju Barbaru :)
.. Naime bilo je pola stranaca pa je vođenje bilo na hrvatskom i engleskom jeziku.. Pećinski sustav dug je nekih 400 metara, ali za turiste se obilazi tek nekih 200 m, ima tu i arheoloških artefakata, kostiju, keramike i sl. A Sama se spilja konstantno istražuje.
Atrakcija na kraj puta je gašenje svijetla od strane vodiča, naravno uz prethodnu obavijest jer nikad neznaš boji li se netko mraka..
Dakle gasi se svjetlo na 30 sekundi i tada je apsolutni mrak.. Mrakača samo takva, koja se pod nebeskom svodom ne može doživjeti...
Izlaskom iz hladne(zapravo ugodne hladnoće) na 35 celzijusa gotovo u trnu te oblije znoj...
Srećom pa kod prodaje karata i suvenira ima za kupit voda, sladoled i kava iz aparata na kovanice..
Pored auto parkinga, 50 m dalje ima tri kemijska WCa, sa vodom za pranje ruku... Nikako za piće!!
Uglavnom nakon obilaska, valja zaleć na neku ležaljke ili klupu
I pripalit lulu..
Naravno..
Potom smo krenuli natrag za Korenicu ali smo obišli i neke kampove i turističke objekte, kojima sam iskreno iznenađen... Maltene, svaka kuća nudi sobe, apartmane i sl.. A ima i luksuznih privatnih objekata sa bazenima, fitnesom, masažom, restoranima i sl.
Turizam u punom pogonu...

Post je objavljen 08.08.2021. u 17:49 sati.