Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne kićenice

Sedamnaesta konjanička pukovnija draguna

Sedamnaesta konjanička pukovnija draguna stigla je u Sjevernu Ameriku 1775. i odmah se uključila u borbe. No, odmah su i zaključili da ih njihovi generali ne znaju pravilno uporabiti tijekom bitke.

Tijekom bitke na Long Islandu 17. konjanička pukovnija draguna našla se u izvrsnoj poziciji za zarobljavanje kontinentalaca američke vojske, ali general Howe nije iskoristio situaciju, pa se 12 000 kontinentalaca izvuklo na Manhatten.

U svibnju 1778. 17. konjanička pukovnija draguna prvi put se sudarila s francuskim snagama kojima je zapovijedao Lafayette.

U Philadelphiji 17. konjanička pukovnija draguna je pomogla generalu Clintonu spriječivši američke snage u napadu na glavnu kolonu. Uspjeh ove operacije omogućio je engleskim snagama sigurno povlačenje iz Philadelphije.

U bitci na rijeci Tyger 17. konjanička pukovnija draguna opet je spriječila katastrofu britanskog pješaštva, a u borbi s kontinentalcima generala Greenea i Morgana 17. konjanička pukovnija draguna uletjela je u pripremljenu zamku i zamalo pretrpjela teški poraz.

U bitci na rijeci Haw 17. konjanička pukovnija draguna donekle se revanširala kontinentalcima, ali su na kraju u Gloucesteru potpisali predaju istodobno kad i general Cornwallis u Yorktownu.

Satnik Stapleton (najstariji po činu koji je ostao od časnika) osobno se predao generalu Washingtonu.

Čipka pukovnije je modre boje, vanjska i unutarnja crta, između ispunjena zlatnom (žutom) bojom. Insignija pukovnije je stilizirana lubanja s prekriženim kostima koja simbolizira smrt, a geslo pukovnije je bilo 'Smrt ili slava'.
Post je objavljen 08.08.2021. u 08:07 sati.