Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

AKCIDENT NA KARAŠICI


KADA ODGOVOR O UZROKU SMRADA I POMORA RIBE?

Na rijeci Karašici, koja nije plovna ali je duga 91 km, kod grada Valpova pojavio se akcident koji su stanovnici primijetili 23. srpnja. Voda je sivo crne boje a ribe su uginule i iz riječice se širi neugodan smrad. Budući da se ništa ne mijenja, a informacije o razlozima nastanka smrada i pomora ribe nema nikakvih, aktivisti „ Eko Karašice“ počeli su prosvjedovati kako bi skrenuli pažnju na događanja u rijeci. Naime na toku Karašice više je ribolovnih sportskih društava koji su sa velikom zabrinutošću doživjeli pomor ribe u rijeci. Uzorke vode uzela je navodno „ krimpolicija, a uzorke ribe veterinari te se čekaju rezultati analiza.“
Karašica se u rijeku Dravu ulijeva istočno od općine Petrijevci. Najveći pritok Karašici je rijeka Vučica duga 52 kilometra.

U priopćenju od 4. kolovoza na stranici grada Valpova piše „
Grad Valpovo od HZJZ zatražio je analizu vode u Karašici na našem području te ažurnost Hrvatskih voda u rješavanju problema i sprečavanju većih posljedica.
Nakon što zaprimimo rezultate analize HZJZ iste ćemo javno objaviti.“
U priopćenju piše i ovo „ prije nekoliko dana kod Kapelne iza Donjeg Miholjca u Karašicu je iz jednog kanala puštena nepoznata, očito otrovna, tekućina koja je uzrokovala veliki pomor ribe od Kapelne sve do Gata. Iz MUP-a smo zaprimili obavijest da je istraga u tijeku.“

Činjenica je da je zagađenje rijeke počelo prije dvije sedmice a saznanja nikakvih do 7.kolovoza nema. Da je voda poslana na analizu u Bruxelles nalaz vode bi već bi poznat, a komunikacija s pretpostavljenima već odavno uspostavljena.
U Hrvatskoj je ovaj događaj u prirodi podređen ljudima iz administracije i njihovom vremenu.
Za ovakav akcident nadležan je Zavod za zaštitu okoliša i prirode. Zašto nema nikakve informacije iz Odjela za vode i industrijska onečišćenja, kao ni iz Službe za praćenje prirode . Vrijeme godišnjih odmora jest, to također stoji, ali kada se radi o pomoru ribe i smardu koji se širi iz rijeke, godišnji odmor čiji god bio, mora otići u drugi plan.

Margareta Zouhar Zec


Post je objavljen 08.08.2021. u 07:05 sati.