Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne kićenice

Četvrta bojna kraljevskog topništva – Royal artillery RA

Četvrta bojna kraljevskog topništva ustrojena je 1. siječnja 1771. U svojoj organizacijskoj ustrojbenoj cjelini bojna je imala osam bitnica (satnija).

Svakom bitnicom zapovijedao je topnički satnik, a pored njega bilo je još tri topnička časnika (natporučnik i dva poručnika). Od dočasnika u bitnici su bila dva narednika i dva kaplara (skupnika).

Topnička bitnica od vojničkog sastava imala je četiri bombardera (ciljača) i osam topnika ('ganera'), dva bubnjara te 52 topnička matrosa. Matros u topništvu je vojnik koji čuva topništvo od pada u ruke protivnika (u vojničkom rangu odmah je ispod strijelca).

Godine 1773. Četvrta bojna kraljevskog topništva dobila je zapovijed premještaj u Ameriku kao veliko pojačanje regularnih snaga na tom kontinentu pod zapovjedništvom generala Thomasa Gagea čije je sjedište tada bilo u New Yorku.

Do početka rata 1775. pet bitnica, 4. bojne kraljevskog topništva, koncentrirane su u Bostonu, a ostale su poslane u Kanadu.

Dva topnička oružja iz sastava 4. bojne kraljevskog topništva iz Bostona su upućena u Lexington i Concord i bili su ključni u povlačenju grenadira i lakog pješaštva.

Odore 4. bojne kraljevskog topništva sastoje se od kraljevsko plavih kaputa s crvenim (grimiznim) oblogama i postavama, s bijelim prslucima i hlačama, sve obrubljeno običnim žutim metalnim gumbima (pozlaćeni za časnike, a mesingani za dočasnike i vojnike).

Čipka odore je žuta (zlatna), a prepoznatljivi alati (čekić s mesinganom glavom, ventilacijski šiljak i žica za punjenje) nose se na ramenom remenu.




Post je objavljen 06.08.2021. u 13:26 sati.