Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

U SRPNJU U RH 3,7 MILIJUNA DOLAZAKA TURISTA I 25 MILIJUNA NOĆENJA


VIŠEZNAMENKASTI BROJEVI I TURISTA I NOĆENJA!?

Prema informacijama sa internet stranice Ministarstva turizma i sporta, koje su objavljene 2. kolovoza ove godine broj turista koji su stigli na odmor u Hrvatsku ove godine je čudesno visok u brojkama usprkos pandemiji korona virusu koja u svijetu traje novom žestinom, jer svima prijeti – delta soj. U informaciji piše „ u posljednjem tjednu srpnja ostvarili smo rezultate koji su 90 posto onih koji smo imali u srpnju rekordne 2019. godine.", istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.“

U Hrvatskoj je u srpnju 2021. godine ostvareno 3,7 milijuna dolazaka i 25 milijuna noćenja, odnosno 47 posto više dolazaka i 33 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine“ piše u toj informaciji, te se nastavlja:“ Pri tome su strani turisti ostvarili 21,6 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 3,3 milijuna noćenja. Prvi su to podaci sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew). U usporedbi s rezultatima 2019. godine, u srpnju ove godine ostvareno je 80 posto dolazaka i 81 posto noćenja ostvarenih u srpnju 2019. godine.“
Ta je godina turistički bila vrlo jaka kako po dolascima i noćenjima turista, tako i po ostvarenom prihodu.

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (6,7 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (4,7 milijuna) i Primorsko-goranskoj županiji (4,7 milijuna). Zatim slijede Zadarska (4,3 milijuna noćenja) Šibensko-kninska (1,9 milijuna) i Dubrovačko-neretvanska županija (1,5 milijuna). Promatrajući rezultate destinacija, najviše je noćenja u srpnju ostvareno u Rovinju (909.000 tisuća), Viru (856.000) i Poreču (734.000). Gledano prema tržištima, u srpnju najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Njemačke (4,4 milijuna), Slovenije (3,7 milijuna), Poljske (2,4 milijuna), Češke (2 milijuna) i Austrije (1,9 milijuna). Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, kampovima i hotelima.

„U prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatskoj ostvareno je 6,3 milijuna dolazaka i 36,9 milijuna noćenja, odnosno čak 51 posto više dolazaka i 39 posto više noćenja nego u prvih sedam mjeseci 2020. godine. Pri tome su u Hrvatskoj najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke (6,8 milijuna), Slovenije (5,2 milijuna) i Poljske (3,3 milijuna). Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (10,3 milijuna), Primorsko-goranskoj (6,8 milijuna) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (6,6 milijuna), dok su najpopularnije destinacije bile Rovinj s 1,6 milijuna noćenja, Poreč (1,2 milijuna) i Vir (1,1 milijun) „ piše u informaciji Ministarstva turizma.


Brojke turista koji odmor provode u Hrvatskoj tako dobro zvuče, tako su visoke, višeznamenkaste, da u nekim trenucima čitatelja obuzme sumnja - da li je sve to istinito i točno.
No koliko su brojke uistinu točne, reči će u financijskom skoru na kraju turističke sezone- ministar financija Marić kada će govoriti o priljevu novca u državnu blagajnu iz turizma.
mzz



Post je objavljen 04.08.2021. u 11:04 sati.